Ladányi: Egyetlen vezető nem elég a romáknak

Infostart
2009. szeptember 3. 14:51
A szociológus szerint hibás a kisebbségi önkormányzatok, főleg a romák érdekképviseletének rendszere. Ladányi János egyetemi tanár az InfoRádiónak azt mondta: semmiképpen sem jelenthet megoldást, ha egy kisebbség egyoldalú, központosított vezetést kap.

Elhibázottnak tartja a kisebbségi önkormányzatok rendszerét Ladányi János szociológus, aki szerint a cigányok képviseletének helyzete különösen rossz. "Helytelen, hogy a többségi társadalom kijelöl számukra egyetlenegy képviseleti szervet" - mondta az InfoRádiónak az egyetemi tanár.

A szociológus szerint a cigányság csak végső esetben jelölne ki csupán egyetlen vezetőt magának. Minél durvább egy csoport tagjaival szembeni diszkrimináció, minél durvább atrocitások érik őket, annál fontosabb számukra a kisebbséghez tartozás tudata - magyarázta Ladányi János.

A magyarországi roma társadalom rétegzett, ennek megfelelően az emberek érdekei is eltérnek, nyilvánvaló tehát, hogy egyetlen szervezet vagy ember nem tud kiállni értük. Csupán akkor történhet ez meg, ha a normális politizálás helyét átveszi az etnikai politizálás - mondta Ladányi János.

Ez nemcsak a romáknak, hanem nekünk, magyaroknak is nagyon rossz lenne - fűzte hozzá az egyetemi tanár.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást