eur:
392.6
usd:
366.06
bux:
66717.42
2024. április 25. csütörtök Márk

Fidesz: "Kolompár Orbán méltatlanná vált a cigányemberek bizalmára"

A miniszterelnök szerint tartani tudja az ország a kijelölt gazdasági irányvonalat. A fővárosi MSZP-frakció szerint veszélyeztetheti a koalíciót a BKV felügyeletével összefüggő főpolgármesteri döntés. Rekord összegű bírságot róttak ki a világ legnagyobb gyógyszercégére, az amerikai Pfizerre törvénytelen marketingtevékenység miatt. A nap hírösszefoglalója.

A miniszterelnök szerint tartani tudja az ország a kijelölt gazdasági irányvonalat, és nem kell több megszorító intézkedést bevezetni. A Finnországban tárgyaló Bajnai Gordon az InfoRádiónak azt mondta: a forint erősödése és a kamat csökkentése is azt mutatja, hogy kezd visszatérni a bizalom az ország iránt. A kormányfő hangsúlyozta: vezető finn üzletemberek elismerték, hogy Magyarország javított pozícióján, és javul a versenyképesség is. Bajnai Gordon korábban Helsinkiben közölte: bővíthetik a Nokia Siemens Network budapesti központját, ahol jelenleg 800 ember dolgozik. A miniszterelnök az InfoRádióban szólt arról is, hogy az ország csak akkor tudja hatékonyan képviselni a határon túli magyar kisebbség érdekeit, ha ebben a kérdésben egységesen lépnek fel a politikai erők. Bajnai Gordon a szlovákiai nyelvtörvényről és egyéb feszültséget okozó kérdésről úgy vélte: egyes szlovák politikusok a valós belpolitikai problémákat akarják elfedni a kisebbségek ügyével, és - mint fogalmazott - megélhetési nacionalizmust folytatnak. Közben kiderült: a Nógrád megyei Szécsényben találkozik szeptember 10-én a magyar és a szlovák miniszterelnök.

Barátságtalan, az MSZP-SZDSZ-koalíció jövője szempontjából súlyos lépésnek tartják a fővárosi szocialisták a főpolgármesternek a BKV felügyeletével összefüggő döntését. Steiner Pál frakcióvezető azután közölte ezt, hogy Demszky Gábor bejelentette: Horváth Csaba szocialista főpolgármester-helyettest bízta meg a BKV felügyeletével. A feladatot korábban ellátó Hagyó Miklós hétfőn mondott le erről a megbízatásáról. Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője az InfoRádiónak azt mondta: szerintük az MSZP politikai élet-halál harcot folytat, de szerinte politikai egyezkedés helyett szakmai és jogi intézkedésekre lenne szükség a BKV-nál.

Méltatlanná válhat az Országos Cigány Önkormányzat elnöki tisztének betöltésére Kolompár Orbán, ha igaznak bizonyulnak a vele összefüggő legújabb hírek. Erről Teleki László romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott beszélt, miután több sajtóorgánum arról számolt be, hogy hátrányos helyzetű roma gyerekek helyett a cigányság vezetői és családtagjaik nyaraltak a Balatonnál közpénzen. A Fidesz közleményében azt írja: Kolompár Orbán méltatlanná vált a cigányemberek bizalmára. Az Országos Cigány Önkormányzat elnöke szerint nem igazak a róla szóló hírek.

Mintegy 7 milliárd forint uniós támogatást kapott 9 magyarországi nemzeti park 23 pályázata. A pénz elsősorban az élőhelyek megőrzésére, illetve infrastrukturális fejlesztésekre fordítható Zirc, Tihany, a Körös-völgy, a Dél-Bükk, a Mátra, a Hanság, a Hortobágy és Szentgotthárd térségében.

Szakmailag indokolatlannak nevezte csaknem kétezer kilométernyi vasútvonal tervezett bezárását a fideszes Fónagy János. Az ellenzéki politikus az InfoRádióban azt mondta: csak a kormány akarja az emberek hétköznapjait ellehetetlenítő döntést meghozni, miközben azt pártállástól függetlenül minden szakmai és érdekvédelmi szervezet, illetve az érintett önkormányzatok is károsnak és megalapozatlannak tartják.

Elbúcsúztatták Hódmezővásárhelyen az Afganisztánba induló 265 magyar katonát. A Tartományi Újjáépítési Csoport hetedik váltása fél évig marad az ázsiai országban; az újjáépítési munkák mellett tanácsadóként az afgán hadsereg és rendőrség felállításában is közreműködnek majd. A tervek szerint a magyar katonák a légierő tagjainak kiképzésében is segédkeznek.

Az Európai Központi Bank elnöke szerint fokozatos fellendülés előtt áll az eurózóna gazdasága. Jean-Claude Trichet ezt a pénzintézet mai kamatdöntő ülése után mondta, amelyen az alapkamat jelenlegi, 1 százalékos szinten hagyásáról döntöttek. Jean-Claude Trichet hangsúlyozta: egyhangú döntés született, amellyel továbbra is biztosítható a bankrendszer likviditása.

Az Egyesült Államokban rekord összegű, 2,3 milliárd dolláros bírságot róttak ki a világ legnagyobb gyógyszercégére, az amerikai Pfizerre törvénytelen marketingtevékenység miatt. Az ügyészség közlése szerint a gyár kifizeti az összeget. A cég - egyebek mellett - arra igyekezett rávenni az orvosokat, hogy egy olyan szert, amelyet a hatóságok csak ízületi gyulladás okozta fájdalom csillapítására hagytak jóvá, több más eredetű fájdalom esetén, és az engedélyezettnél nagyobb dózisban írják fel betegeiknek.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 13:18
×
×
×
×