Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Svédország kész közvetíteni Budapest és Pozsony között

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Európai Uniótól is segítséget vár a kormány a szlovák államnyelvtörvény ügyében, holott az Európai Bizottság és több szakértő is felhívta a figyelmet, hogy a közösség általában nem szól bele két tagállama konfliktusába. Az uniót ebben a félévben felügyelő svéd elnökség hajlandó lenne közvetíteni a két fél között, az Európai Parlamentben pedig csak napirenden lehet tartani az ügyet.

Kétoldalú és nemzetközi mozgástere is van a magyar diplomáciának arra, hogy tiltakozzon a Sólyom László államfőt ért révkomáromi incidens miatt - véli a külügyminiszter. Balázs Péter külügyminiszter azt mondta, az Európai Unióhoz fordulnak a szlovák-magyar konfliktus miatt.

Az Európai Bizottság ugyan ilyen természetű problémával nem foglalkozik, hangsúlyozta a külügyminiszter, a tanács elnökét azonban tájékoztatta.

Az Európai Bizottság elzárkózását prognosztizáló külügyminiszteri vélemény beigazolódott, a testület nem foglalkozik az üggyel. Mindezt a bizottság egyik szóvivője mondta Brüsszelben a magyar-szlovák konfliktussal kapcsolatos újságírói kérdésre. Michael Mann azt mondta, kétoldalú ügyként tekintenek a problémára.

"Semmilyen hivatalos tájékoztatást nem kaptunk még egyik féltől sem. Elvileg nincs idevonatkozó európai uniós jogszabály, ami szabályozza, hogy egy tagállam megtilthatja-e egy másik tagállam vezetőjének belépését az országba. Ez kétoldalú ügy, amibe az Európai Bizottság ebbe nem szól bele" - hangsúlyozta.

Lattmann Tamás nemzetközi jogász nem ért egyet Balázs Péterrel abban, hogy ne lehetne az EU bíróságához fordulni. Szerinte érdemes elgondolkozni azon, hogy Magyarország ne forduljon-e a közösségi jogi kötelezettségek megszegése miatt közösségi jogi bírói fórumhoz.

A külügyminiszter azt mondta, hogy az unió nem kerülhet meg egy olyan incidenst, amikor egy tagállam államfőjétől megtagadták a belépést egy másik tagállam területére. A svéd elnökség fel is ajánlotta, hogy közvetít a felek között.

A tárgyalás kimenetelétől függetlenül Budapest az Európai Parlamenthez is fordul. Balázs Péter szerint az EP egy olyan fórum, amelyen, ha felvetődik egy téma, akkor az sokáig az lesz.

Szlovákia továbbra is úgy véli, hiba nemzetközi porondra vinni az ügyet. Peter Weiss budapesti szlovák nagykövet szerint így olyan érzet támadhat, mintha a két ország maga nem tudná megoldani a konfliktust.