eur:
394.73
usd:
370.79
bux:
65276.41
2024. április 23. kedd Béla

Romagyilkosság - Bencze: a rendőrségnek nincs információja kitervelőről

A rendőrségnek nincs információja arról, hogy lett volna külön kitervelője a romák elleni gyilkosságsorozatnak.

Nincs erre vonatkozó információja a rendőrségnek - válaszolta Bencze József országos rendőrfőkapitány egy keddi budapesti sajtótájékoztatón arra a kérdésére, hogy keresnek-e olyan személyt, aki a romák elleni támadássorozat kitervelője lehetett, miután hétfőn nyilvánosságra került egy dokumentum, amely szerint az elfogott négy személy - szellemi képességeik alapján - nem alkalmas egy ilyen bűncselekmény-sorozat kitervelésére.

Ugyancsak újságírói kérdésre, miszerint vizsgálják-e, hogy belső rendőrségi forrás állhat-e a nyilvánosságra került irat hátterében, azt mondta: ő "nem lát ilyet".

Bencze József ismertette: amikor a gyanúsítottak képbe kerültek és amikor elfogták őket, megkeresték az illetékes szolgálatokat. "Kértük azt a segítséget, hogy nézzék meg irattáraikban, hogy a személyekkel kapcsolatban bármi felmerült-e korábban, bármilyen információ, s ha az államtitkot képez, akkor abba adjanak a rendőrségnek betekintést".

Hozzátette: egyelőre itt tartunk. "Korábban ilyen típusú információ, ami a lapban megjelent, a rendőrséghez nem jutott el".

A Magyar Nemzet hétfőn számolt be arról, hogy belső vizsgálatot rendeltek el a Nemzetbiztonsági Hivatalnál azt követően, hogy a világhálóra került egy, a romagyilkosságokkal összefüggésben készült írásos anyag.

A dokumentum szerint az egyik feltételezett elkövetőt már korábban is figyelték a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok, ám amikor fegyverek megvásárlásába kezdett, megszüntették a titkos adatgyűjtést. A másik gyanúsított állítólag a Katonai Biztonsági Hivatal "titkos kapcsolata" volt. A feljegyzés - bennfentes információkkal rendelkező - szerzője kemény kritikával illeti Laborc Sándort, az NBH leköszönő főigazgatóját, majd felteszi a kérdést: kinek, illetve kiknek állhatott érdekében a romák körében elkövetett gyilkosságsorozat. Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága a soron következő ülésén foglalkozik az üggyel.

A Nemzetbiztonsági Iroda még hétfőn közleményt adott ki az üggyel kapcsolatban, amely szerint a nyilvánosságra került irat nem dokumentum, hanem a hivatal belső információiból, valamint a cikk szerzőjének ezekből levont következtetéseiből álló összeállítás.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×