Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megint változhat az egészségügy finanszírozása

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az egészségügy kiemelt terület lesz jövőre, így az ágazat reálértéken ugyanannyi pénzből gazdálkodhat, mint idén - mondta az InfoRádiónak az Országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke. Kökény Mihály hozzátette: mérlegelik, hogy szükség van-e a kórház-finanszírozási rendszer átalakítására. A Fidesz szerint a hezitálás emberéletekbe kerül.

Nem vonnak el forrásokat jövőre az egészségügytől, így az ágazatra reálértéken ugyanannyi pénz jut, mint ebben az évben - mondta az InfoRádiónak az Országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke.

Kökény Mihály hozzátette: 2009-ben várhatóan összesen 714,5 milliárd forintot fordít az Országos Egészségbiztosítási Pénztár kórházak, rendelőintézetek és háziorvosi rendelők finanszírozására. Jövőre ez az összeg várhatóan 730 milliárd forint lesz, ráadásul ebből az ideinél 18 milliárd forinttal kevesebbet kell majd a foglalkoztatás közterheire költeni a járulékcsökkentés, illetve a tételes egészségügyi hozzájárulás megszüntetése miatt.

A kórházigazgatók többsége panaszkodik arra a finanszírozási rendszerre, amely a teljesítményvolumen-korlát megszüntetése után lépett életbe. Jelenleg az OEP az ellátások teljes értékének 70 százalékát fizetik ki biztosan, a többit pedig az országos arányt figyelembe véve utalja át. Ezzel kapcsolatban a politikus elmondta: gondolkodnak a rendszer átalakításán, ennek kapcsán már egyeztetéseket is kezdtek.

"Mindenképpen kell, hogy a szakmai szabályok változzanak, ám néhány hétre még szükség van ahhoz, hogy az egészségügyi kormányzat és a szolgáltatók megállapodjanak" - hangsúlyozta Kökény Mihály. Megjegyezte: azt is vizsgálni kell, van-e lehetőség arra, hogy a gyógyító kasszában a megszorítások keretében zárolt 13,5 milliárd forint egy részét felszabadítsák - fűzte hozzá az Országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke.

Megint veszít az egészségügy

Pesti Imre, a Fidesz szakpolitikusa szerint hazugság, hogy jövőre nem vonnak el forrásokat az egészségügytől. Mint mondta, az eddig nyilvánosságra került adatokból az derül ki, hogy nemcsak reál-, de nominálértékben is kevesebb forrással gazdálkodhat majd az egészségügy 2010-ben. Hozzáette: az új finanszírozási rendszer tavaszi bevezetése 17-18 százaléknyi forráskivonást eredményezett, és gyakorlatilag lehetetlenné tette, mélypontra süllyesztette a betegellátást.

Annak kapcsán, hogy Kökény Mihály közölte: átgondolják a rendszer átalakítását, Pesti Imre elmondta: "Közben emberek várnak műtétekre, nem korszerű műtéteket végeznek, mert nincsenek megfelelő eszközök. Ez a fajta hezitálás emberéletekbe került és kerül most is."

Hanganyag: Seres Gerda