Balázs Péter ma zárt űlésen tájékoztatja az Országgyűlés szakbizottságát

InfoRádió / MTI
2009. augusztus 31. 06:19
Ma tájékoztatja az Országgyűlés külügyi és határon túli bizottságát a magyar-szlovák viszony közelmúltbeli eseményeiről a külügyminiszter. Balázs Péter zárt ülésen számol be a fejleményekről. Várhatóan szintén ma tart tájékoztatót a szlovák államnyelvtörvény holnapi bevezetésével összefüggésben Peter Weiss, Szlovákia budapesti nagykövete.

Balázs Péter tegnap problémafeltáró kormányfői egyeztetésben állapodott meg Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszterrel a szlovéniai Bledben rendezett stratégiai fórumon. A megbeszélés után a magyar diplomácia irányítója elmondta: a két ország miniszterelnöke magyar területen találkozik majd, de a helyszínről és az időpontról a Miniszterelnöki Hivatal dönt. Balázs Péter szólt arról is, hogy szlovák partnerével kezelhető napirendet és új megoldási javaslatokat dolgoztak ki a tervezett kormányfői találkozóra.

A két miniszterelnök közötti egyeztetést Bajnai Gordon kezdeményezte a szlovák-magyar viszonyban tapasztalható feszültség csökkentése érdekében. Nem sokkal később Robert Fico is jelezte: kész bárhol és bármikor egyeztetni magyar partnerével.