A britek már hisznek a kilábalásban, de nem szeretik jobban a kormányt

Infostart
2009. augusztus 30. 15:13
Minden eddiginél meredekebben javul a brit lakosság gazdasági hangulata, és most már hatszor annyian bíznak a recesszió gyors elmúlásában, mint egy éve, ám ettől a munkáspárti kormány még nem lett népszerűbb - áll a legújabb felmérésben.

Az Ipsos MORI közvélemény-kutató legújabb vizsgálata szerint - amely a The Observer című vezető vasárnapi baloldali brit lap megbízásából készült - jelenleg 43 százaléknyian hisznek abban, hogy akövetkező tizenkét hónapban erőre kap a gazdaság, és az ország kilábal a több mint egy éve tartó mély recesszióból.

Tavaly tavasszal még alig 7 százalék bízott ugyanebben. Az azóta bekövetkezett hangulati javulás a legnagyobb mértékű a cég ilyen jellegű vizsgálatainak három évtizedes történetében. A tavalyi 7százalékos bizakodási ráta egyben a legalacsonyabb volt a gazdasággal kapcsolatos rendszeres lakossági hangulatfelmérések kezdete - 1980 - óta.

A hivatalos statisztikai adatok egyelőre azt mutatják, hogy a visszaesés üteme negyedéves összevetésben lassul, igaz, jelentős mértékben.

A brit statisztikai hivatal (ONS) minap közölt második, kissé javított, de még nem végleges becslése szerint a brit hazai össztermék (GDP) reálértéken 0,7 százalékkal volt kisebb az idei második negyedévben, mint az elsőben, és 5,5 százalékkal maradt el a tavalyi azonos időszakétól.

Az első negyedévben még 2,4 százalékos GDP-mínuszt mértek az előző három hónapról.

Az éves szintre vetített 5,5 százalékos második negyedévi GDP-csökkenés azonban a legnagyobb mértékű volt azóta, hogy a statisztikai hivatal 1955-ben elkezdte a gazdasági teljesítmény adatok negyedévenkénti közzétételét. Ráadásul e hosszabb távú összehasonlításban még gyorsult is a gazdasági teljesítmény csökkenése, mivel az ONS az idei első negyedben a tavalyi azonos időszakhoz képest 4,9 százalékos visszaesést mutatott ki reálértéken.

A GDP-érték az idei második negyedévben nominálisan mindazonáltal már nem zsugorodott, hanem stagnált az előző negyedévhez viszonyítva; az idei első negyedévben még 3,0 százalékkal esett az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság így mért teljesítménye.

A britek egyre jobb gazdasági hangulata nem tükröződik a kormány megítélésében.

Az Ipsos MORI vasárnap ismertetett friss felmérése szerint az 1997 óta kormányzó Munkáspárt támogatottsága 26 százalékos, az ellenzéki konzervatívoké 43 százalékos, vagyis a Labour 17százalékpontos hátrányban van a toryk mögött.

A The Observer megjegyzi: mára "inverz kapcsolódás" alakult ki a gazdaság állapota és a Munkáspárt megítélése között, ami arra vall, hogy a gazdasági fellendülés érzete és a kormány támogatottsága közötti összefüggés már nem érvényesül.