Nyerészkedni akarnak a romák kivándorlását szervezők

InfoRádió / MTI
2009. augusztus 29. 12:38
A Külügyminisztérium szerint anyagi haszonszerzés céljából szervezik ismeretlenek a magyarországi cigányok kivándorlását. Erről a tárca konzuli főosztályának vezetője beszélt a romák elleni támadások elkövetőinek felderítésével összefüggésben szervezett, rendőri és roma vezetők részvételével tartott találkozón.

Berta Krisztina felhívta a figyelmet arra, hogy sem Kanada, sem az európai országok nem adnak menekültstátuszt a Magyarországról kivándorolni készülőknek, ezért a Külügyminisztérium nem tanácsolja a romáknak, hogy elinduljanak.

Tájékoztatása szerint tavaly márciustól, amióta Magyarország ismét vízummentes Kanadával szemben, összesen 1 300 menedékkérelmet adtak be az ottani hatóságokhoz feltehetően roma származású magyar állampolgárok, de egyetlen esetben sem adtak helyt a kérelemnek.

A napokban több száz roma jelezte kivándorlási szándékát az Országos Cigány Önkormányzatnak, a romákat ért támadásokra és diszkriminációra hivatkozva. Kolompár Orbán, a testület elnöke arra kérte a romákat, hogy senki ne hagyja el az országot.