Diákhitel: október 15-én utalják először

Infostart
2009. augusztus 28. 14:00
Eddig 900 diák kérte a diákhitele törlesztő részletének mérséklését - számolt be a tapasztalatokról a Diákhitel Központ szóvivője. Az elmúlt tanévben az elsőéves főiskolások, egyetemisták 20 százaléka igényelt diákhitelt. A központ most tájékoztató filmet készített a hitelfelvétel lehetőségeiről a továbbtanuló diákok szülei számára, ezeket postázták a középiskolákba.

Az idei tanévben változatlanul legfeljebb havi 40 ezer forintos diákhitelt igényelhetnek a nappali tagozaton, állami finanszírozásban tanuló diákok, a költségtérítésesek pedig havi 50 ezret - mondta az InfoRádióban Õri András szóvivő.

A hitel kamata július 1-jén csökkent, 10,5 százalékra. Ekkortól lépett életbe egy másik változás is: akár két évre is kérhető a törlesztő részletek mérséklése.

A 2001 óta létező diákhitelt eddig több mint 270 ezer ember igényelte, akik összesen több mint 154 milliárd forintot vettek fel. Már meghaladja az 50 ezret azok száma, akik minden tartozásukat letudtak már.

A tartósan nem fizetők aránya három százalék, a jelenlegi 110 ezer törlesztőből 4 000.

A legtöbben 30 vagy 40 ezer forintos havi összeget igényelnek, a kérelmezők 30-30 százaléka, míg az igénylők 13 százaléka 50 ezer forintot kért.

A hagyományoknak megfelelően idén is október 15-én folyósítják a diákhitelt először az ősszel. Azoknak, akik eddig még nem igényeltek diákhitelt, de már októberben szeretnének pénzhez jutni, szeptember 15-ig kell leadniuk igénylésüket a kijelölt postahivatalokban vagy az együttműködő pénzintézetek fiókjaiban.

Hanganyag: Seres Gerda


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást