Ötéves a Polgárok Háza

Infostart
2009. augusztus 27. 21:20
Az ország újjáépítésének szükségességéről és egy új rendszerváltozásról beszéltek a Fidesz politikusai a Polgárok Háza ötödik születésnapjának budapesti ünnepségén. Orbán Viktor pártelnök az aznap eltemetett Cseh Tamást a jobboldal legjobb katonájának nevezte. A felszólalók méltatták a polgári köröket, amelyeknek fontos szerepük lesz a következő választásra való felkészülésben.

 A polgári köröket megszervező Makovecz Imre építész dicsérő szavaival konferálták fel a Fidesz elnökét az öt éve adományokból felépült Polgárok Háza születésnapi ünnepségén. Orbán Viktor Cseh Tamás temetéséről érkezett a rendezvényre, amelyen az elhunyt művészt a jobboldal legjobb katonájának nevezte, akinek halála szerinte azt is jelenti, hogy sok még a tennivaló, de a megmaradásért folytatott döntő ütközeten már túl vannak.

Az utána szólókhoz hasonlóan Orbán Viktor is méltatta a polgári köröket, amelyek nélkül a Fidesz ma egy jelentéktelen pártocska lenne - fogalmazott az elnök, akit Kubatov Gábor, a Fidesz és a Polgárok Háza igazgatója követett, aki szerint az ország - benne a romokban heverő baloldallal és az erőtől duzzadó jobboldallal - most ugyanolyan rendszerváltozást él meg, mint 1989-ben. Az igazgató hosszan sorolta a balliberális politikusok korrupciós ügyeit, de azt is elárulta, hogy a Polgárok Háza imaszobájában olykor még a kormány tagjaiért is fohászkodnak. Leginkább azért, hogy minél hamarabb távozzanak a posztjukról, de nyerjenek bűnbocsánatot.

Hende Csaba is köszönetet mondott a Fidesz társadalmi bázisát a 2002-es választási vereség utáni "nehéz időkben" megteremtő polgári köröknek. Az Országgyűlés jegyzője és egyben a Polgárok Házát létrehozó Szövetség a Nemzetért Alapítvány kuratóriumának elnöke arról beszélt, hogy az ország helyzete tragikus, ezért a szerinte "villámló eszű" Orbán Viktorra mint következő miniszterelnökre a tatárjárás utáni állapotokhoz hasonló romeltakarítás vár.

Hende Csaba a polgári körök nevében azt kérte a Fidesz elnökétől, hogy a termőföld maradjon magyar tulajdonban, a határon túli magyarok kapják meg a kettős állampolgárságot, állítsák meg a népesség fogyását és vonják felelősségre az állami vagyon elherdálóit.

Schmitt Pál a polgár szó tartalmáról elmélkedett. Az Európai Parlament alelnöke erős Magyarországot szeretne. A Fidesz győzelme esetén lát is erre esélyt, de az óriási önbizalom dacára is cselekvésre buzdítja a polgári köröket.

A VIII. kerületi Visi Imre utcában lévő Polgárok Házában kiállítás nyílt az ötéves intézmény történetéről.

Hanganyag: Herczeg Zsolt


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást