Nagy a tülekedés az EU-biztosi állásért

Infostart
2009. augusztus 27. 14:25
A HVG cikkéből kiderül: nem ciki ma már uniós állásért kuncsorogni Magyarországon. A Heti Válasz Tölgyessy Péterrel közöl interjút kitüntetése alkalmából, a Figyelő pedig az önkormányzatok hatékonyságáról közöl írást.

Míg a csatlakozás idején a hazai közvélekedés az itthon leszerepelt politikusok lerakatának vagy zöldfülű kezdők kalandparkjának tekintette Brüsszelt, azóta sokak szemében megnőtt a hely ázsiója. Nyilván ennek is betudható, hogy tucatjával keringenek a nyilvánosságban az uniós biztosi posztra aspirálók. A HVG ezeket a neveket veszi sorra.

A Heti Válasz Tölgyessy Péterrel közöl interjút. A rendszerváltó politikus augusztus 20-án a legmagasabb állami kitüntetést, a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét vehette át. Az elismerést a rendszerváltás idején végzett munkájáért kapta. A cikkben beszél arról, hogyan látja 20 év távlatából a rendszerváltást, és arról, mi a véleménye a jelenről. Kifejti, miért érzi felelősnek magát amiatt, hogy a rendszerváltás óta ide jutott az ország, és hogy melyik politikai erőnek milyen esélyei vannak a jövőben a tartós berendezkedésre.

A Figyelő az önkormányzatok hatékonyságáról közöl írást. Ezek között kiemelten kezeli a Főpolgármesteri Hivatalt. Az 1381 fős hivatal kevéssé hatékony, mert jócskán túlméretezett, tele van párhuzamosságokkal és több politikai-hatalmi központ foglya. A Főpolgármesteri Hivatalban 30 ügyosztály működik, amelyből Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője szerint 22 is elég lenne. Ezek mellett 23 bizottság működik. Nagyobb probléma, hogy túlzott a politikai befolyás. A lap információi szerint még az ügyosztályvezetők helyettesei is politikai kapcsolatokkal rendelkeznek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást