Kevesebb támogatás érkezik az Uniótól a 4-es metróra

Infostart
2009. augusztus 27. 21:24
A vártnál 56 milliárd forinttal kevesebb támogatás érkezik az Uniótól a 4-es metró első szakaszának megvalósítására. A BKV 18 felsővezetője közül eddig 15-en mondtak le önként a titoktartási díjról. Örök nyugalomra helyezték Cseh Tamást a budapesti Farkasréti temetőben. A nap hírösszefoglalója.

A vártnál 56 milliárd forinttal kevesebb támogatás érkezik az Európai Uniótól a 4-es metró első, Kelenföldtől a Keleti pályaudvarig tartó szakaszának megvalósítására - erősítette meg az InfoRádió értesülését a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség illetékese. Szalóki Flórián, a Közlekedési Programok Irányító Hatóságának vezetője az InfoRádiónak azt mondta: Brüsszel a lezárult tárgyalások alapján 181 milliárd forintot biztosít a beruházásra. Hangsúlyozta: az összeg azért lett kevesebb, mert az Európai Bizottság a megvizsgált mintegy 50 közbeszerzési eljárás közül 11-et szabálytalannak minősített.

A BKV 18 felsővezetője közül eddig 15-en mondtak le önként a titoktartási díjról - mondta az Index internetes portálnak adott interjúban a BKV vezérigazgatója. Kocsis István arról is beszélt, hogy újabb belső vizsgálatok indultak a cégnél; az előnytelen szerződések ügyében szeptember végére várható eredmény. A BKV vezérigazgatója emlékeztetett arra, hogy saját titoktartási összegéről néhány hete egyoldalúan mondott le és a menedzsment szintén elfogadta az erről szóló módosításokat.

Újabb BKV-szerződések miatt fordul az ügyészséghez a fővárosi Fidesz-frakció. A képviselőcsoport helyettes vezetője hangsúlyozta: valamennyi kifogásolt dokumentum a korábbi vezérigazgató tevékenységével függ össze, emellett önkormányzati vizsgálatot szorgalmaznak a BKV-t felügyelő Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes esetleges felelősségének megállapítására.

A szakbizottságok helyett a Fővárosi Közgyűlés dönt a jövőben az intézmények és a gazdasági társaságok vezetőinek kinevezéséről, felmentéséről, valamint a cégek igazgatósági, felügyelőbizottsági tagjainak megválasztásáról, visszahívásáról. Erről Demszky Gábor főpolgármester javaslatára egyhangú szavazással döntött a testület. Jóváhagyta a közgyűlés az egyenletes távhődíjfizetés lehetőségének bevezetéséről, szmogrendelet módosításáról és az új, kedvezményes BKV jegy novemberi bevezetéséről szóló javaslatot is.

Fizetniük kell az új influenza elleni védőoltás beadásáért is azoknak, akiknek a szer nem jár ingyen - mondta az InfoRádióban az országos tisztifőorvos. Falus Ferenc közölte: a vakcina ára ezer és kétezer forint között lesz, de erről még nem született végleges döntés. A tisztifőorvos hangsúlyozta: a veszélyeztetettek ingyen kapják az oltóanyagot; számukra 4 millió adagot különítenek el.

Jóváhagyta az uniós források átcsoportosítását az Európai Bizottság - közölte a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára. Varju László a kormányszóvivői tájékoztatón arról számolt be, hogy az Új Magyarország Fejlesztési Terv operatív programjait érintő módosításokkal 111 milliárd forinttal bővült a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretösszege.

Nem kapott hivatalos tájékoztatást a közlekedési-, hírközlési és energetikai miniszter arról, hogy az MSZP elégedetlen lenne munkájával. Hónig Péter erről azután nyilatkozott az InfoRádiónak, hogy a Népszabadság azt írta: 3 tárcavezető, főként Hónig Péter teljesítményét kifogásolják. A közlekedési miniszter hangsúlyozta: elengedhetetlennek tartja a közösségi közlekedés átszervezését, és ha nem fogadják el javaslatait, akkor jövőre plusz forrásokat kell biztosítani a területre.

Éves összehasonlításban 2,2 százalékkal emelkedett a munkanélküliség május-júliusban. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a vizsgált időszakban - az áprilisi-júniusi enyhe csökkenés után - 0,1 százalékponttal, 9,7 százalékra nőtt az állástalanok aránya. A Fidesz közleményében úgy reagált, hogy Magyarországon megállíthatatlanul növekszik a munkanélküliség, mert - álláspontja szerint - a kormány csak megszorító intézkedéseket hozott.

Felavatták Magyarország első zöldmezős beruházásban épült bioerőművét a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szakolyon. A 20 megawatt teljesítményű létesítményt Gráf József, földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter adta át. Az 55 embert foglalkoztató bioerőművet faaprítékkal, fűrészüzemi és mezőgazdasági hulladékokkal fűtik, és az energianövények termesztésével mintegy 200 agrárvállalkozónak teremtenek munkahelyet.

Örök nyugalomra helyezték Cseh Tamást a budapesti Farkasréti temetőben. A Kossuth-díjas énekest, zeneszerzőt családja, barátai és pályatársai mellett több ezer tisztelője kísérte utolsó útjára. Cseh Tamás ravatalánál állandó szerzőtársa, Bereményi Géza dalszöveg- és forgatókönyvíró, filmrendező mondott búcsúbeszédet. Cseh Tamás hosszan tartó betegség után, életének 67. évében, augusztus 7-én halt meg.