Fővárosi Közgyűlés - Elvonták a bizottságok vezetőkinevezési jogát

InfoRádió / MTI
2009. augusztus 27. 13:36
A szakbizottságok helyett a Fővárosi Közgyűlés dönt a jövőben az intézmények és a gazdasági társaságok vezetőinek kinevezéséről, felmentéséről és a cégek igazgatósági, felügyelőbizottsági tagjainak megválasztásáról, visszahívásáról - erről Demszky Gábor javaslatára csütörtökön egyhangú szavazással döntött a testület.

A főpolgármester felhívta a figyelmet arra, hogy a BKV-nál kipattant botrányos ügyek megrendítették a közbizalmat, amit az átláthatóbb társasági és önkormányzati működéssel lehet helyreállítani.

A két SZDSZ-es és két MDF-es képviselő hasonló jellegű javaslata beépült a főpolgármester előterjesztésébe, a többi indítványukat, például a kiemelt fejlesztések bizottságának megszüntetésére vonatkozót visszavonták.

A Fidesz-frakció hasonló jellegű javaslatából azt a részt leszavazta a többség, hogy a kiemelt fejlesztésekkel foglalkozó bizottságoktól a városvezetéshez és a közgyűléshez kerüljenek a lényeges kérdések.

Elvetették azt is, hogy csökkentsék a bizottságok létszámát, hogy mandátumarányosak legyenek a testületek. Jelenleg a közgyűlésben egyfős az MSZP-SZDSZ többség, míg a bizottságokban többnyire háromfős többségük van.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Nagy Tamás összefoglalója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást