Több milliós kártérítést követelnek a hamisan vádolt romák

Infostart
2009. augusztus 26. 11:01
Kártérítést kérnek azok a roma fiatalok, akiket korábban a Tarnabodon történt Molotov koktélos támadás miatt tartóztattak le, és tartottak fogva 11 hónapig. Magyar Elemér ügyvéd, aki a három fiatal közül kettőnek látja el a védelmét, az InfoRádiónak azt mondta: a bíróságon súlyosbító körülmény a roma származás.

Több millió forintos kártérítést kérnek azok a roma fiatalok, akiket a tarnabodi támadás miatt tartóztatott le és tartott őrizetben 11 hónapig a rendőrség - mondta az InfoRádiónak Magyar Elemér, aki a három korábbi gyanúsított közül kettőnek az ügyvédje. Hozzátette azonban, hogy a kártalanításról még nincs végleges megállapodás, mert még az eljárást megszüntető határozatot sem kapták meg.

Komolytalan és "sovány" bizonyítékok alapján gondolta úgy a rendőrség, hogy ők az elkövetők - hangsúlyozta a védő, aki szerint az, hogy a három letartóztatott roma származású, tovább súlyosbította a helyzetüket, hiszen a romák esetében további bizonyítékot jelenthet származásuk.

Magyar Elemér szerint a legfőbb bizonyíték a három fiatal ellen az volt, hogy lőport találtak a ruhájukon, ám az ügyvéd úgy véli: egyáltalán nem biztos, hogy az anyag valóban lőpor volt, de ha mégis, akkor az a kommandósokról is átkerülhetett a letartóztatottakra.

Hozzátette: a védencei elleni másik bizonyíték sem állja meg a helyét. A védett tanú ugyanis később visszavonta vallomását, miszerint a gyanúsítottak az ablakai előtt beszéltek a romák elleni gyilkosságokról.

Hanganyag: Litauszky Balázs


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást