Fidesz: értelmetlen a 2010-re tervezett költségvetési forgatókönyv

InfoRádió / MTI
2009. augusztus 26. 12:18
Olyan költségvetés kell, ami adócsökkentést valósít meg, a munkahelyteremtést állítja a középpontba, valamint a bürokrácia csökkentését is célul tűzi ki - jelentette ki a Fidesz alelnöke.

Varga Mihály hangsúlyozta: pártja szerint, mivel az eddigi megszorítások értelmetlenek és feleslegesek voltak, így a 2010-re tervezett költségvetési forgatókönyv is "értelmetlen és felesleges".

A fideszes politikus szerint ha egy olyan költségvetés készül, melynek hatására tovább hanyatlik a reálbér, és kevesebb munkahely lesz, mint amennyi ember munkát szeretne vállalni, akkor "ez egy rossz költségvetés lesz".

"Ennek a rossz költségvetésnek talán még nem késő valahogy gátat szabni" - tette hozzá.

Varga Mihály közölte: a Fidesz aggasztó jeleket lát a 2010-es költségvetés előkészítésénél. Véleménye szerint "az a Gyurcsányi politika és gazdaságpolitika fog folytatódni, amely az elmúlt évek magyar gazdasági válságát alapozta meg".

Kiemelte, úgy tűnik, hogy 2010-ben is nő az ország eladósodása, és megszorító lépésekből sem lesz hiány. Az ellenzéki képviselő megemlítette: az év végére 10-11 százalék között várható a magyar munkanélküliség, ami az elmúlt húsz év legrosszabb adata lehet. Hozzátette azt is: a bruttó hazai termék a második negyedévben mínusz 7,6 százalék volt, ami a legrosszabb eredmény a térség országai között.

Varga Mihály kiemelte: sajtóhírek szerint a kormány kétezer kilométernyi vasutat kíván bezárni, az egészségügyből pedig újabb elvonások lesznek. A szocialista frakció mindemellett arról beszél, hogy 2010-ben az állami fejlesztési forrásokat fogják elsősorban csökkenteni - mondta. Ez azt jelenti, hogy a gazdaság nem fog tovább növekedni, és nem lesz több munkahely - tette hozzá.

A Fidesz szerint olyan költségvetés kell, ami adócsökkentést valósít meg, a munkahelyteremtést állítja a középpontba, valamint a bürokrácia csökkentését is célul tűzi ki - jelentette ki az alelnök. Mivel a kormány, az eddigi információk szerint, nem ilyen költségvetés készít, ezért azt a Fidesz nem fogja tudni támogatni - jelentette ki.

Kérdésre válaszolva a politikus közölte: olyan gazdaságpolitikára van szükség, mely elsősorban az élőmunka terhek csökkentésére koncentrál. Varga Mihály úgy fogalmazott: "ez a kormány fél szemmel azért a választásokra készül". Mint mondta, a hírek szerint a kormány készül a tárcák működését érintő megszorító csomagra is.