Elmeszakértő: Kisebbségi érzésüket akarhatták helyre tenni a romagyilkosok

Infostart
2009. augusztus 26. 10:00
Az InfoRádió által megkérdezett igazságügyi elmeszakértő szerint a romagyilkosok valószínűleg agresszív, sikertelen, kiegyensúlyozatlan és szociopata személyiségek. A gyilkosságok eredeti motivációja egy régi sérelem lehetett, de az is előfordulhat, hogy kisebbségi érzéseiket és csalódásaikat akarták kompenzálni egy "nagy tett" elkövetésével - fűzte hozzá Gaál Katalin pszichiáter.

Baráti beszélgetések során előkerülhetnek a demagóg szövegek, támogatni kezdik egymást a hasonló gondolkodású emberek, kezd megerősítést nyerni egy-egy elképzelés, s ennek nyomán a társalgás egy irányba, a fajgyűlölet irányába haladhat tovább. Ennek alapja lehet egyéni tapasztalat, vagy egy barát sérelme - mondta az InfoRádiónak Gaál Katalin pszichiáter a romagyilkosságokkal kapcsolatban.

Az igazságügyi elmeszakértő hozzátette: előbb-utóbb elérkezik az a pont, amikor valaki úgy érzi, hogy a megtorlás lehet a vélt vagy valós sérelmek megoldása, egy csoportban pedig az ilyen hangok erősítik egymást.

Szociopaták?

A támadások indítéka lehet az is, hogy az elkövetők a kisebbségi érzésüket, csalódásaikat valami nagy tettel akarják helyre tenni, hogy erősebb, nagyobb legyen az én-tudatuk - magyarázta Gaál Katalin.

A szakértő szerint az sem véletlen, hogy az elkövetők nem náluk erősebb cigányemberekre, hanem védtelenekre támadtak rá. "Sikereket akartak" - fűzte hozzá.

Az aszociális szociopátiásokra jellemző, hogy számukra a mások élete nem számít, márpedig az mindenképpen feltételezhető, hogy az elkövetők így tekintenek a cigányokra - vélekedett a pszichiáter. Hozzátette: akik a romákra támadtak, biztosan nem kiegyensúlyozott emberek, bár látszatra beilleszkedtek a társadalomba, valódi énjüket titkolták.

Ezek a személyiségfejlődésben megrekedt emberek agresszív megnyilvánulásokra biztosan hajlamosak: szükségük van olyan kirobbanó, nagy horderejű cselekményekre, amelyek során levezethetik az agressziójukat, amit nem tudnak kezelni - magyarázta Gaál Katalin.

Hanganyag: Herczeg Zsolt


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást