Az ÁSZ szerint semmis a King's Citys földügylet

Infostart
2009. augusztus 26. 07:37
A Népszabadság mai számában a Velencei-tó partjára tervezett King's City beruházás földügyleteiről ír. Semmisnek minősíti a Sukoróra tervezett beruházás érdekében létrejött telekcsere ügyletet az Állami Számvevőszék.

A lap által megismert vizsgálati jelentés-tervezet a tranzakciónak szinte minden pontját bírálja. Az ÁSZ szerint a csereingatlanok teljes területe tekintetében nem áll fenn a Nemzeti Földalapról (NFA) szóló törvényben meghatározott közérdekű cél, és a csereszerződéssel nem jutottak maradéktalanul érvényre az NFA rendelkezései, így a létrejött szerződés semmisnek tekinthető.

A Magyar Nemzet kérdőjelekkel megtűzdelt helikopter-üzletről ír. Kétségessé vált ugyanis azoknak a MI-17-es helikoptereknek a szolgálata, amelyeket Gyurcsány Ferenc rokonságával kapcsolatban álló vállalkozó cége korszerűsített. A Sollár Kft. ügyvezetője egy időben egy cégben tevékenykedett a volt miniszterelnök anyósának testvérével, ifjabb Apró Antallal, és számtalan megbízást kapott a Honvédelmi Minisztériumtól. A kft által korszerű eszközökkel felszerelt szovjet helikopterek a lap értesülése szerint idővel azért nem repülhetnek, mert nagyjavításra szorulnak. A felújításokat úgy végezték, hogy félig repülték ki üzemidejüket a gépek, így csak keveset szállhattak fel velük. Azt nem lehet tudni, hogy miért nem az üzemidő-hosszabbításon átesett egyéb gépeket vitték ki Oroszországba korszerűsítésre. A Magyar Nemzet szerint arra gondolhattak, hogy a korszerű gépek újabb nagyjavításával ismét ezt a céget lehet megbízni közvetítőként.

Az index.hu szerint kongó kasszát hagytak Gyurcsányra. A hírportál úgy tudja, hogy mintegy 30 millió forint maradt csupán a Táncsics Alapítvány számláján az idei költségekre. A szervezet vezetését még a nyár közepén vette át Gyurcsány Ferenc, aki a kormány éléről való távozása után jelentette be igényét a szocialista párt legnagyobb pénzosztó helyének irányítására. A szervezet mínuszban kezdte az évet, a 2008-as összbevétele 570 millió forint volt, összkiadása viszont 616 millió forint.

A Világgazdaság úgy tudja: jóval kevesebbet juttat a tárcáknak a szeptember 11-ig véglegesítendő költségvetés. A lap birtokába jutott, keddi dátumot viselő pénzügyminisztériumi tervezet szerint közel 230 milliárd forintos megszorítással szembesülnek a tárcák jövőre. A legnagyobb érvágásnak a Szociális és Munkaügyi Minisztérium 80 milliárd forintos megszorítása tűnik, de bőven akad oka panaszra a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnak is, itt közel 60 milliárd forintot tesz ki a javasolt elvonás. A kormány az eredetinél tervezettnél három nappal később, szeptember 11-én nyújtja be, a jövő évi költségvetést.

A Napi Gazdaság Varga István gazdasági miniszter szavait idézi: csökkenteni kell a magyar gazdaság túlságosan erős függőségét Németországtól. A miniszter szerint meg kell könnyíteni a vállalkozásoknak, hogy a Balkánra, a volt Szovjetunióba, vagy Észak-Afrikába exportáljanak. Az újdonságot az utóbbi említése jelenti, hiszen bár a térségbe irányuló magyar export az elmúlt időszakban nőtt, de, Németországba 60-szor ekkora volumenben szállítottunk.

A portfolio.hu szerint még csak a kamatvágási sorozat kezdetét éljük. Ugyanis a Magyar Nemzeti Bank csak most kezdte el igazán a kamatvágási ciklusát, és a következő 12-18 hónapos időtávon további 300 bázisponttal csökkentheti irányadó rátáját - vetítették előre a Merrill Lynch elemzői múlt pénteki, hetente megjelenő régiós jelentésükben. Friss elemzésükben a jövő év harmadik negyedévére 5,5 százalékos alapkamatot jósolnak, augusztus elején megjelent anyagukban még 2010 végére mondták ezt a szintet.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást