Öten lehetnek a romatámadások elkövetői

InfoRádió / MTI
2009. augusztus 21. 12:18
A Nemzeti Nyomozó Iroda az MTI-nek megerősítette, hogy elfogtak a romák elleni támadássorozat elkövetésével gyanúsított öt embert. A hírügynökség rendőrségi forrásból származó értesülése szerint az elkövetők nem roma származásúak.

Bartha László a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szóvivője elmondta: Debrecenben egy szórakozóhelyen fogtak el hat férfit csütörtök éjjel, akik közül öt gyanúsítható a romák elleni támadássorozatban való részvétellel.

A szóvivő közlése szerint az éjjel a Nyírpilisen történt feltehető támadásnak nincs köze a gyanúsítottak elfogásához, és abban az ügyben a megyei kapitányság folytat eljárást. Az MTI korábban azt írta: a támadók a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen sörétes puskával rálőttek a járőröző romák autójára.

Bővebben az ügyről az NNI vezetője és az országos rendőrfőkapitány délután rendkívüli sajtótájékoztatón számol be - tette hozzá a szóvivő.

A Magyar Televízó 1-es csatornájának értesülése a gyanúsítottak lakásán házkutatást tartottak és fegyvereket foglaltak le.

A távirati iroda rendőrségi forrásból származó értesülése szerint az elkövetők nem roma származásúak.

A Népszabadság úgy tudja, a rendőrség gyanúja szerint egy debreceni söröző üzemeltetője és testvére, valamint a helyhez kötődő társaik állhatnak a romák elleni sorozatgyilkosság mögött. A nyomozók egy ideje már megfigyelték őket, a helyszínen fegyvereket és térképeket foglaltak le.

Legutóbb a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kislétán augusztus 3-ra virradó éjjel ért támadás egy családot; a 45 éves édesanyát lelőtték, 13 éves lányát súlyosan megsebesítették.

Az eddigi adatok arra utalnak, hogy az összesen hat halálos áldozatot követelő támadásokat négy ember követte el, de feltehetően a csoport az elmúlt év végén megbomlott.

A nyomravezetői díjat nemrég emelték összesen 100 millió forintra. A rendőrség kilenc, romák sérelmére elkövetett bűncselekmény ügyében nyomoz.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Nagy Tamás összeállítása
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást