Így történtek a romák elleni támadások - kronológia

Infostart
2009. augusztus 21. 12:40
Tavaly július óta tíz olyan bűncselekmény is történt Magyarországon, ahol az áldozatok vagy sértettek romák voltak.

Tavaly július 21-én a Pest megyei Galgagyörkön rálőttek három romák lakta családi házra. Több lövedék az ablakokon keresztül az épület belsejében a falba fúródott, de nem sérült meg senki.

Alig egy hónappal később a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Piricsén Molotov-koktélokat dobtak két házra, amelyben cigányok laktak. Amikor az ott lakó középkorú nő kilépett az utcára, lábon lőtték.

2008. augusztus 19-én pedig Székesfehérváron fiatalok kövekkel dobáltak meg egy többségében romák lakta lakóházat, akkor egy 12 éves kislány életveszélyes sérüléseket szenvedett.

Tavaly november 3-án, a borsodi Nagycsécsen ismeretlenek Molotov-koktélt dobtak és rálőttek két, egymással szemben lévő romák lakta házra. A támadásban a házakból kimenekülő 43 éves férfi, és 40 éves nő meghalt.

Két héttel később Pécsett dobtak be kézigránátot egy ház ablakán. A háromgyermekes szülők meghaltak, igaz, később a rendőrség elfogott egy testvérpárt, akik nem rasszista, hanem személyes okból támadtak a családra.

December 15-én a borsod megyei Alsózsolcán egy 19 éves, fát vágó fiatalemberre lőttek rá, aki életveszélyesen megsebesült.

Idén, február 22-én, Tatárszentgyörgyön - feltehetőleg egy Molotov-koktéltól - éjjel kigyulladt egy családi ház. A tűzből menekülő apát és ötéves fiát lelőtték. Hatéves kislánya súlyosan megsérült.

Április 22-én, Tiszalökön lelőttek egy házából kilépő roma férfit, aki a helyszínen életét vesztette.

Május végén Abádszalókon vagdosta meg egy ház roma lakóit egy besurranó tolvaj, akit a többi lakó elfogott.

Augusztus 5-én, Kislétán lőttek sörétes puskával egy alvó anyára és gyermekére. A 45 éves édesanya meghalt, a 13 éves kislány pedig életveszélyesen megsebesült.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást