A tiltakozás ellenére is Szlovákiába látogat Sólyom László

Infostart
2009. augusztus 21. 10:11
A tiltakozások ellenére az államfő pénteken elutazik Révkomáromba, és részt vesz Szent István király szobrának avatásán - közölte az InfoRádióval a Köztársasági Elnöki Hivatal. A szlovák közjogi méltóságok, a pozsonyi parlament külügyi bizottságának elnöke, és a szlovák külügyminiszter is provokációnak tartja Sólyom László látogatását, mivel Pozsony pont ma emlékezik az 1968-as csehszlovákiai bevonulásra, amelyben Magyarország is részt vett.

Tudatos provokációnak tartják a szlovák közjogi méltóságok Sólyom László révkomáromi látogatását. A magyar államfőt civil szervezetek hívták meg az államalapítás ünnepének másnapjára Szent István király szobrának felavatására. Sólyom László ennek megfelelően nem is hivatalos, hanem magánlátogatást tesz. A szlovák köztársasági elnök, a miniszterelnök és a házelnök viszont úgy látja, nagyfokú érzéketlenség, hogy Sólyom László pont azon a napon megy Szlovákiába, amin az ország az 1968-as csehszlovákiai eseményekre emlékezik.

A prágai tavaszként ismert reformfolyamatot ugyanis 41 évvel ezelőtt a Varsói Szerződés katonái verték le, köztük magyarok. Robert Fico miniszterelnök újságíróknak azt mondta, "ő volt az, aki ezt a látogatást kiprovokálta. Ha bármi atrocitás is történik Révkomáromban, az Sólyom László felelőssége lesz." A kormányfő szerint nem tudják megakadályozni, hogy a szélsőséges Szlovák Testvériség nevű szervezet tüntessen a helyszínen, igaz, ilyesmiről nincs is tudomása.

A közjogi méltóságok és a parlament külügyi bizottsági elnökének tiltakozása után a szlovák külügyminiszter is megszólalt. Miroslav Lajcák telefonon beszélt a magyar kollégájával, és azt tanácsolta Sólyom Lászlónak, hogy ne utazzon Révkomáromba. A Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője viszont reggel azt közölte az InfoRádióval, hogy az államfő ott lesz a szoboravatáson. Kumin Ferenc szerint, ha egy ilyen meghívást kap egy államfő civilektől, akkor a legjobb, amit tehet, hogy elfogadja azt.

Nem így megy

"A normális diplomáciában ez nem úgy működik, hogy az utolsó pillanatban olyan nyilatkozatokat kezd adni valaki, amelyek nem egyértelműek, és leginkább újságírói véleményekre alapoznak. A hivatalos útján megbeszéltük ezt a látogatást a szlovák féllel, és semmilyen visszajelzést nem kaptunk, ami arra vonatkozott volna, hogy nem látják szívesen a köztársasági elnököt. Nehéz mit kezdeni azzal, hogy az utolsó pillanatban megjelennek ilyen nyilatkozatok, nehéz ezeket beleilleszteni a szokásos diplomáciai kommunikáció rendszerébe" - fogalmazott a szóvivő.

Kumin Ferenc azt mondta, semmilyen összefüggés nincs az 1968-as események és a mostani látogatás között, ez mind csak sajátos értelmezése egy helyzetnek. A főosztályvezető emlékeztetett arra, hogy tavaly, amikor Sólyom László egy beszédében nyilvánosan bocsánatot kért Szlovákiától 1968 miatt, akkor Pozsony nem méltatta az államfői gesztust. Kumin Ferenc szerint "ez egy szoboravatás. Senki nem akar ezzel bántani mást. Nem érdemes másként tekinteni erre."


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást