Sólyom: a szabad nyelvhasználat a magyarság megmaradásának feltétele

Infostart
2009. augusztus 19. 16:25
A magyarság megmaradásának alapvető feltétele a magyar nyelv teljes használata mindenhol - hangsúlyozta Sólyom László köztársasági elnök a Magyar Tudományos Akadémián megrendezett Nyelvhasználat és jogi szabályozás a tudomány tükrében című konferencián. Pálinkás József, az akadémia elnöke azt mondta, hogy a módosított szlovák nyelvtörvény aggályos és kirekesztő a magyarokra nézve.

Ez a konferencia nagy segítségére lesz a magyar államnak abban, hogy mindenhol képviselhesse azt az alapvető igényt, ami a korlátlan nyelvhasználatot jelenti - mondta Sólyom László.

"Megmaradásunkhoz alapvető feltétel a magyar nyelv teljes használata mindenhol. Szeretném felelősséggel kijelenteni, hogy ezt az ügyet minden eszközzel, ami rendelkezésemre áll, támogatni fogom" - fogalmazott az államfő, aki hozzátette: a magyar állam feladata a határon túli magyarok jogos igényének segítése, hogy a szomszédos államok tegyék a magyar nyelvet regionális szinten hivatalos nyelvvé.

Az államfő közölte: ezt a konferenciát nemcsak a magyar nyelv érdekében rendezték meg, hanem minden olyan nyelv ügyében, melyet Szlovákiában használnak.

Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémián elnöke beszédében úgy fogalmazott: a konferenciát azért rendezték, mert június 30-án módosították a szlovák nyelvtörvényt, amely nyelvészeti és emberi jogi szempontból is aggályos és kirekesztő a magyarokra nézve.

"Azt szeretném, ha nyugodt és szakszerű párbeszéddel, tudományos érvekkel segíteni tudnánk a politikai erőknek a szlovák államnyelvtörvény visszavonását célzó törekvéseket" - hangsúlyozta Pálinkás József, aki kiemelte: az akadémiának nincs eszköze arra, hogy megakadályozza az államnyelvtörvény életbe léptetését, de fontosnak tartják, hogy felhívják a figyelmet a szlovák nyelvtörvény elfogadhatatlan elemeire.

Pálinkás József hangsúlyozta, hogy nem a nyelv szabad, hanem az ember, aki használja, ezért ahol a nyelv használatát korlátozzák, ott az ember szabadságát veszélyeztetik.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Csernicskó István
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást