Sólyom: A felgyorsult változások része volt a páneurópai piknik - a nap legfontosabb hírei

Infostart
2009. augusztus 19. 21:07
Sopronpusztán és Fertőrákoson több ezren vettek részt a páneurópai piknik 20. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségeken, amelyekre több külföldi politikus, köztük a német kancellár is ellátogatott.

Sólyom László köztársasági elnök Sopronpusztán, miután felavatta Melocco Miklós szoborkompozícióját, úgy fogalmazott: az 1989 nyarán felgyorsult politikai változások része volt a páneurópai piknik. Angela Merkel méltatta Magyarország hozzájárulását Németország egyesítéséhez. Mint mondta: Magyarország húsz éve szárnyat adott a keletnémet állampolgárok szabadság iránti vágyának. A kancellár később az ünnepségek keretében tárgyalt Bajnai Gordon miniszterelnökkel is. Az ünnepségeken arra emlékeztek, hogy 1989. augusztus 19-én a Fertő-tó mellett rendezett páneurópai piknik keretében néhány órára megnyitották a magyar-osztrák határt Sopronpusztánál, így keletnémet menekültek százai juthattak át Ausztriába, és ezzel megkezdődött Európa újraegyesítése.

Pozsony provokációnak tartja Sólyom révkomáromi látogatását

Közös nyilatkozatban minősítette Szlovákia elleni tudatos provokációnak Sólyom László magyar államfő péntekre tervezett révkomáromi látogatását a három legfőbb szlovák közjogi méltóság. Ivan Gasparovic köztársasági elnök, Robert Fico kormányfő és Pavol Paska házelnök állásfoglalásukban hangsúlyozzák, hogy nem vállalnak felelősséget a látogatás következményeiért, beleértve a szlovák-magyar viszony rosszabbodását is. A szlovák vezetők azt kifogásolják, hogy Sólyom László látogatása egybeesik az 1968-as bevonulás évfordulójával. Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője az InfoRádióban azt mondta: nem érti a pozsonyi bírálatokat. Hangsúlyozta: Sólyom László révkomáromi útját előre egyeztették a pozsonyi illetékesekkel, akik nem emeltek semmilyen kifogást a tervezett út ellen.

Az intézmények működését nem veszélyeztethetik a megszorítások

Nem veszélyeztethetik a jövő évi megszorítások az intézmények működését. Ezt az elvárást fogalmazta meg az MSZP-frakció a kormánynak - közölte a képviselőcsoport vezetője. Miután a frakció vezetése és a raportőri munkacsoport Bajnai Gordon miniszterelnökkel egyeztetett a jövő évi költségvetésről, Mesterházy Attila hangsúlyozta: támogatják a kormányt abban, hogy olyan takarékos büdzsé készüljön, amely kizárólag az ország érdekeit veszi figyelembe. Hozzátette, hogy az augusztus 31-ei frakcióülésig további egyeztetéseket tartanak főként az önkormányzatokat, a közösségi közlekedést, a foglalkoztatást, az egészségügyet és az oktatást érintő tételekről.

Az M3-asra költik az M7-esre kapott uniós támogatást

Uniós forrást csoportosított át a kormány az M3-as új szakaszának megvalósítására - közölte a gazdasági tárca államtitkára. Varju László a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: az M7-es autópálya fejlesztéséhez korábban Brüsszeltől igényelt pénzt fordítják az M3-as sztráda új, Nyíregyháza és Vásárosnamény közötti, 46 kilométeres szakaszának megépítésére. Hangsúlyozta: az M7-es fejlesztését hazai forrásból valósítják meg.

Alacsonyabbak a reálkeresetek

A reálkeresetek - 3,3 százalékos infláció mellett - 2,2 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól az év első 6 hónapjában - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Lakatos Judit, a KSH osztályvezetője az InfoRádióban elmondta: az első félévben ugyanakkor a legalább ötfős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél a bruttó átlagkeresetek 1,3, a nettó átlagbérek egy százalékkal meghaladták az egy évvel ezelőtti szintet.

Az ügyészséghez fordul az ellenzék a BKV-s ügyekben

Több fővárosi ügyben is az ügyészséghez fordul a közeljövőben az ellenzék. Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője példaként öt ügyet nevesített, amelyekkel a vádhatósághoz fordulnak; ezek négy BKV-s tanácsadói szerződéssel, valamint Hagyó Miklós MSZP-s főpolgármester-helyettes szóvivőjének párhuzamos munkaköreivel kapcsolatosak. A politikus az InfoRádióban hangsúlyozta: megítélésük szerint a teljes budapesti MSZP belebukott a BKV körüli ügyekbe.

Augusztus 20: megtették a szükséges biztonsági intézkedéseket

Minden szükséges biztonsági intézkedést megtettek az augusztus 20-ai ünnepségsorozattal összefüggésben - közölte az igazságügyi tárca államtitkára, aki az operatív törzset is irányítja. Juhász Gábor hangsúlyozta: úgy látják, nincs járványveszély sem. A politikus beszámolt arról is, hogy ugyanúgy mint tavaly, az idén is vannak biztonsági menekülési útvonalak, amelyeknél a teendőkről angolul is adnak tájékoztatást. A meteorológusok szerint csütörtökön nem várható időjárási veszélyhelyzet, csendes, nyugodt, meleg, száraz idő várható.

Miskolci paneltűz: belehalt sérüléseibe a 16 éves lány

Belehalt sérüléseibe a miskolci paneltűz után életveszélyes szénmonoxid- és füstmérgezéssel kórházba vitt 16 éves lány. A tragédiában a lány édesanyja és 13 éves öccse életét veszette. A 10 emeletes panelház 5. emeletén szombaton csaptak fel a lángok. A tűz gyorsan terjedt felfelé. A mentők 13 embert láttak el a helyszínen, hárman még kórházban vannak.

Pokolgépes támadások Irakban

Irakban 86 halottja és több mint 400 sebesültje van a több fontos bagdadi intézmény elleni támadásoknak. Az iraki fővárosban összesen hat pokolgép-, illetve aknarobbanás történt. Az egyik legpusztítóbb merényletet a külügyminisztérium épületegyüttese mellett hajtották végre. A halottak között sok újságíró és minisztériumi alkalmazott van. Azóta, hogy az amerikai erők júniusban kivonultak az iraki városokból, ez volt a legvéresebb nap Bagdadban.