Nem lesz átfogó számvevőszéki vizsgálat a BKV-nál - a nap legfontosabb hírei

Infostart
2009. augusztus 17. 21:12
Nem adnak lehetőséget a jelenlegi jogszabályok az Állami Számvevőszéknek arra, hogy átfogóan vizsgálja a BKV működését - közölte a szervezet elnöke az Országgyűlés költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottsága ellenőrzési albizottságának rendkívüli ülésén.

Kovács Árpád a megbeszélés után az InfoRádióban azt mondta: az üvegzseb törvény alkalmazását ki kellene terjeszteni az önkormányzati és a közvetett állami cégekre, mert jelenleg ezek a vállalatok megtagadhatják az adatok kiszolgáltatását. Úgy vélte: a BKV volt humánpolitikai vezetőjének 100 millió forintos végkielégítését csak polgári peres úton lehetne visszaszerezni. Az albizottság összehívását Domokos László, a testület fideszes alelnöke kezdeményezte. Álláspontja szerint sem a főváros, sem a BKV vezetése nem ad számot arról, hogy mire fordítja a közlekedési vállalat az állami támogatást. Közben teljes tisztújítást kezdeményezett a BKV igazgatóságában és felügyelőbizottságában a főpolgármester. Demszky Gábor ötpárti tárgyalást hívott össze keddre a vállalatnál történt végkielégítések miatt. Az egyeztetés célja - városházi tájékoztatás szerint - nem a jövő héten lezáruló vizsgálat megelőlegezése, hanem új tulajdonosi ellenőrzési és felügyeleti struktúra kialakítása. Ülést tartott a BKV felügyelőbizottsága is. A testület nem hozott személyi döntéseket, de több olyan szabályzat kidolgozását kezdeményezték, amelyek megakadályozhatják a botrányos szerződések megkötését. A szocialista Bárándy Gergely és Hagyó Miklós az ügyben törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek. Az indítvány alapján hathavi illetményben maximálnák a vezető beosztású munkavállalónak adható végkielégítés mértékét a munka törvénykönyvében.

Ki finanszírozza a védőoltást?

Az új típusú influenzavírus elleni védőoltás finanszírozási problémáinak tisztázását várja az egészségügyi minisztériumtól a Fidesz. Az Országgyűlés egészségügyi bizottságának fideszes alelnöke azután beszélt erről, hogy a Népszabadság azt írta: jelentősen megterheli az egészségügyi rendszer költségvetését a több millió influenza elleni oltás őszi beadása. Mikola István úgy vélte: a vakcina megvásárlásának nincs meg a fedezete és az nem szerepel a költségvetési előirányzatokban. Az Egészségügyi Minisztérium közölte: a kormány augusztus 5-én döntött a hatmillió adag vakcina beszerzéséről, a szükséges források fedezetéről és a térítésmentesen beoltandók köréről, emellett folytatódik az oltással kapcsolatos tájékoztató kampány is.

Állami kitüntetés Németh Miklósnak és Tölgyessy Péternek

Németh Miklós volt kormányfő és Tölgyessy Péter alkotmányjogász kapja az idén a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét augusztus 20-án - értesült a távirati iroda. A hírügynökség úgy tudja: a volt miniszterelnököt a többi között a térségben a leggyorsabban és vértelenül lezajlott rendszerváltozásban játszott kiemelkedő szerepéért tünteti ki az államfő. Tölgyessy Péter a rendszerváltozás közjogi keretei megteremtésében játszott kiemelkedő tevékenységéért részesül a legmagasabb állami kitüntetésben.

"Átgondolatlan a kormányhatározat"

Átgondolatlannak tartja a közösségi közlekedés átalakítására vonatkozó kormányhatározatot a Közúti Közlekedési Szakszervezet. Az érdekképviselet szerint a stratégiából hosszú távon nem állapítható meg a fejlesztés iránya és szervezeti kerete. A szakszervezet közleményében hangsúlyozza: a tervezett intézkedésekből nem lehet megállapítani, hogy a mainál hatékonyabb gazdálkodás valósulna meg a Volán társaságoknál, mint ahogy azt sem, hogy ez magasabb színvonalú szolgáltatással párosulna.

Kérelmek az APEH-hez

Júliusig háromezerrel több, összesen mintegy 190 ezer fizetés-könnyítési kérelem érkezett az adóhatósághoz az előző év hasonló időszakához képest. Az APEH végrehajtási osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: a benyújtott dokumentumok a tavalyi 180 milliárd forint helyett az idén ebben az időszakban már több mint 215 milliárd forintról szólnak. Juhász Péter emlékeztetett arra, hogy 2008-ban egész évben 250 milliárdot tett ki ez az összeg.

Miskolci tűz: pénzsegély a károsultaknak

Miskolcon pénzbeli segélyt nyújt az önkormányzat mindazoknak, akiknek otthona károsult a hétvégi tűzesetben. A szombati tűz miatt rendkívüli ülést tartott a miskolci védelmi bizottság. Káli Sándor polgármester a tanácskozás után azt mondta: a kiköltöztetettek közül négy család vette igénybe a számukra felajánlott szükséglakást. Az avasi lakótelep egyik panelházában szombaton este keletkezett tűz. Egy anya és 13 éves fia meghalt, a nő másik gyermeke, egy 16 éves lány válságos állapotban van. A feltételezések szerint elektromos zárlat vagy dohányzás okozhatta a tüzet. Több lakás teljesen kiégett.

Két újabb gyanúsított a Magyarok Nyilai ügyében

Két újabb gyanúsítottat hallgatott ki a Központi Nyomozó Főügyészség a Magyarok Nyilai nevű csoport ügyében; a két férfi, akit előzetes letartóztatásba helyeztek, a gyanú szerint társait készítette fel a támadásokra. A főügyészség szerint Budaházy György 2007 elején hozott létre egy csoportot, hogy támadásokkal megfélemlítsen országgyűlési képviselőket, és így megakadályozza az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény elfogadását. A most őrizetbe vett két férfit azzal gyanúsítják, hogy ennek a csoportnak a tagjaiként tavaly február 8-ára virradóra bűntársaikkal részt vettek Dunaújvárosban a Dér Zsuzsanna képviselő lakása elleni támadásban. Az ügynek jelenleg 11 gyanúsítottja van.