Iskolakezdés: fénymásolópapírt is kérhetnek az iskolák a szülőktől

Infostart
2009. augusztus 17. 06:48
Ismét nehéz terhet ró a tanévkezdés a szülőkre. Kétgyermekes család esetében a tavalyinál akár húsz százalékkal is többe, százezer forintba is kerülhet az iskolakezdés - írja a Magyar Nemzet.

Az iskolák egyre kilátástalanabb anyagi helyzetükben sokszor fénymásolópapírt is kérnek a szülőktől. Az idei tanévet az oktatási minisztériumból származó becsült adatok alapján csaknem 1,7 millió tanuló kezdi meg a közoktatási intézményekben, bő tízezerrel kevesebb, mint tavaly. Idén 99 ezer gyermek lépi át elsősként az általános iskolák kapuit, és 124 ezer diák kezdi meg első középiskolai évét. Idén 3475 olyan kiadvány közül válogathatnak az iskolák, amelyek szerepelnek a tankönyvjegyzékben.

Szintén a Magyar Nemzetben olvasható, hogy menthetetlenül utolérte Magyarországot a válság. Ezt számos más adat mellett az is jól mutatja, hogy egyre többen jelzik az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnak: adójukat nem tudják határidőben maradéktalanul leróni, ezért fizetési könnyítést kérnek. Vagyis azt, hogy a hatóság engedélyezzen részletfizetést vagy halasztást. Idén május végéig majd 83 ezren folyamodtak efféle enyhítésért. Ehhez képest a tavalyi esztendő ugyanezen időpontjáig hetvenezer ilyen kérelem érkezett be a hivatalhoz. A statisztikát tovább böngészve az is kiderül, hogy 2009 ötödik hónapjának utolsó napjáig hozzávetőleg 140 milliárd forint átütemezését kérték a szorult helyzetbe került adózók, míg 2008-ban egész évben 250 milliárdot tett ki ez az összeg.

A Népszabadságból megtudhatják, hogy tavaly 130 éves mélypontra jutott a házasságban élők száma Magyarországon, az első világháború óta nem kötöttek olyan kevés házasságot, mint 2008-ban. A lakásépítés szociálpolitikai kedvezményének eltörlése valószínűleg tovább rontja a statisztikát - mondja Pongrácz Tiborné demográfus. (Az új támogatási rendszer egyébként októberben lép életbe.) Tapasztalataik alapján ugyanis az anyagi előnyök és a házasodási vagy válási kedv szorosan összefüggnek. A 70-es években kimutathatóan nőtt a válások száma, mert a párok szerették volna megtartani a második ingatlanjukat is, de ezt házaspárként az akkori szabályok szerint nem tehették meg, külön-külön viszont igen - magyarázza. Pongrácz Tiborné szerint önmagában nem lenne baj, hogy a fiatalok házasság helyett az együttélést választják, ha ez utóbbi nem járna együtt más negatív tényezőkkel. Azt állítja, hogy a kutatásaikból egyértelműen kiderült, az élettársi kapcsolatok még a házasságoknál is ingatagabbak, és ezekből a kapcsolatokból kevesebb gyerek születik.

Az Index.hu arról ír, hogy a romák elleni, eddig kilenc epizódból álló, hat halálos áldozatot követelő támadássorozat a rendőrség szerint azonos elkövetőkhöz köthető. Mivel az áldozatok között a származásukon kívül nincs más kapcsolat, ma már a nyomozók és a közvélemény is tényként kezeli, hogy az etnikai hovatartozásuk az, ami miatt a gyilkosok kiválasztották őket. A származás azonban rendkívül ritka indíték: az ismertté váló sorozatgyilkosok többségét szexuális, anyagi vagy hatalmi motivációk vezérlik. Az etnikai motiváció küldetéstudatos gyilkosra utal. Az ilyen embernek az a célja, hogy a társadalmat megtisztítsa az általa nemkívánatosnak tartott személyektől. Ezt a késztetést általában nem pszichózis, azaz testi vagy pszichés okok miatt előálló elmezavar okozza, hanem egy erős meggyőződés, miszerint az általa elképzelt világ jobb lesz, mint a mostani.

A Villággazdaságnak nyilatkozó országos tiszti főorvos szerint még egy uniós országban sincs influenzajárvány, így bőven van idő a magyarországi oltási kampány előkészítésére és lebonyolítására. Falus Ferenc hozzátette: a vakcinák klinikai vizsgálata három csoportban folyik a pilisborosjenői és a veszprémi háziorvosi körzetekben. Ebben önkéntes felnőttek, 3-18 év közötti fiatalok, valamint 6-36 hónapos kisgyermekek vesznek részt. Nálunk valamivel a nyugat-európai megjelenés után várható a járvány kitörése.

A Napi Gazdaságban arról olvashatnak, hogy a legkedveltebb szórakozóhelyek is megérzik a válságot a fővárosban - kevés kivétellel mindenhol visszaesett a látogatók száma, s aki mégsem marad otthon, az a fogyasztáson vagy a belépőjegyes programokon spórol. Az is változik persze, hogy éppen mi jön divatba, korábban felkapott helyek most kénytelenek újragondolni struktúrájukat, illetve kínálatukat. A magyar vendégforgalom jellemzően csökken - van, ahol a látogatók 60 százaléka külföldi -, de válságjeleket kezd mutatni olyan, korábban igen sikeres üzletág is, mint a legénybúcsúkra érkező külföldi társaságoknak szóló programok szervezése. A szórakozóhelyek iránt fogékony fiatal turisták kedvelt szálláshelyein, a hostelekben egyelőre vegyes a kép: a budapesti szállásokon a tavalyi körül mozog a vendégéjszakák száma, illetve a bevétel. A balatoni hosteleknél átlag 30 százalékos forgalomcsökkenésről beszélnek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 1.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 2.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást