Hagyó lemondana a BKV felügyeletéről

InfoRádió / MTI
2009. augusztus 17. 14:39
Nincsen jogi felhatalmazása az Állami Számvevőszéknek arra, hogy átfogóan vizsgálja meg a főváros közlekedési cégét, igaz, erre kapacitása sem lenne - mondta Kovács Árpád, az ÁSZ elnöke az Országgyűlés költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottsága ellenőrzési albizottságának rendkívüli ülésén. Közben ülésezett a Főpolgármesteri Kabinet is, amelyen Demszky Gábor főpolgármester teljes tisztújítást kezdeményezett a BKV igazgatóságában és felügyelőbizottságában. Utóbbi hétfői ülésén nem hozott személyi döntéseket.

Az elnök szerint nem elfogadható, hogy a BKV Zrt. egyik vezetője a nyugdíjazása után tovább dolgozott a vállalatnál, de - mint hozzáfűzte - az önkormányzati és "közvetve" állami cégeknél nem alkalmazzák az üvegzsebtörvényt, a vállalatok megtagadhatják az adatok kiszolgáltatását.

Kovács Árpád szerint a BKV humánpolitikai vezetője 100 millió forintos végkielégítését csak polgári peres úton lehetne visszaszerezni; ha a szerződések megfelelőek, akkor a bíróság "bölcsességére" van bízva, hogy visszafizetteti-e a végkielégítést. Szavai szerint ugyanakkor nem szabad a végkielégítések egész rendszerét veszélyeztetni az ügy miatt.

Hangsúlyozta, nem tartja elfogadhatónak egy állami, szolgáltató vállalatnál a titoktartási pénz kifizetését, főleg, ha olyan komoly összegről van szó, mint a BKV esetében. Kovács Árpád szerint ezt meg kellene szüntetni.

Domokos László, az albizottság fideszes alelnöke emlékeztetett, hogy a BKV évente 50 milliárd forintot meghaladó központi költségvetési támogatást kap, és sem a főváros vezetése, sem a cég vezetése nem ad számot arról, hogy mire költik ezt a támogatást.

Mint bejelentette: a következő ülésre meghívják Demszky Gábor (SZDSZ) főpolgármestert - mivel a főváros a cég tulajdonosa -, hogy tartson előadást a témában. Ezen felül meghívják a BKV könyvvizsgálóját és a Pénzügyminisztérium képviselőjét is, mivel a pénz "visszaszerzésében" a szaktárca lehet a kompetens - tette hozzá.

A hétfői bizottsági ülésen - bár meghívták - nem jelent meg Kocsis István, a BKV vezérigazgatója és nem jött el Székely Gábor, a BKV felügyelőbizottságának elnöke sem.

Demszky tisztújítást kezdeményez

Közben ülésezett a Főpolgármesteri Kabinet is, amelyen Demszky Gábor főpolgármester teljes tisztújítást kezdeményezett a BKV igazgatóságában és felügyelőbizottságában.

Nyáry Krisztián, a városháza kommunikációs igazgatója közölte, hogy a főpolgármester ötpárti egyeztetést hívott össze keddre a BKV-nál történt végkielégítések miatt. Az egyeztetés célja nem a jövő héten lezáruló vizsgálat megelőlegezése, hanem új tulajdonosi ellenőrzési és felügyeleti struktúra kialakítása.

A főpolgármester arról is tájékoztatta a kabinetet, hogy a betegszabadságon lévő Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes szóban felajánlotta, hogy átadja a BKV felügyeleti jogát. Demszky Gábor ebben a kérdésben koalíciós egyeztetést tart szükségesnek.

A fővárosi SZDSZ-frakciónak Lakos Imre közlekedési tanácsnok már a múlt héten jelezte, hogy a BKV-nál kialakult helyzetben indokoltnak tartaná az igazgatóság és a felügyelőbizottság teljes cseréjét, az SZDSZ által delegált igazgatósági és felügyelőbizottsági elnök esetében ezt elengedhetetlennek tartja.

A távirati iroda információi szerint Hagyó Miklós már hónapokkal ezelőtt felvetette, hogy kész átadni a BKV felügyeletét Horváth Csaba (MSZP) főpolgármester-helyettesnek. Hagyó Miklós várhatóan két hétig betegszabadságon lesz, mivel a hétvégén bokaszalag-műtétet hajtottak végre rajta. Emiatt kérdéses, hogy a Fővárosi Közgyűlés jövő heti ülésén részt tud-e venni. Távolléte esetén patthelyzet jön létre a közgyűlésben, ahol így 33 MSZP-SZDSZ-képviselő és 33 FIDESZ-KDNP-MDF-képviselő lenne jelen. A közgyűlésben minden lényeges kérdésben, de még a napirend elfogadásához is minimum 34 szavazatra van szükség.

Hanganyag: Litauszky Balázs


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Vitézy Vádi az fb-ülésrõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Domokos László
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Kovács Árpád
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást