Andó: nem végkielégítést, hanem elmaradt munkabért kell Kőbányán kifizetni

InfoRádió / MTI
2009. augusztus 17. 18:38
Nem végkielégítést, hanem elmaradt munkabért kell kifizetnie a X. kerületi önkormányzatnak a Kőbánya Gergely Kft. számára - közölte Andó Sándor, az MSZP kőbányai szervezetének választmányi elnöke.

A politikus úgy fogalmazott: múlt heti sajtótájékoztatóján Révész Máriusz (Fidesz) "hazugsággal traktálta a sajtó képviselőit".

Révész Máriusz fideszes képviselő és Kovács Róbert, Kőbánya fideszes alpolgármestere a sajtótájékoztatón arról szólt, hogy jogellenes felmondások miatt 59 millió forintot kellett biztosítania a kőbányai önkormányzatnak a Kőbánya Gergely Kft. számára; az összegből 33 millió forint végkielégítés, a fennmaradó rész ügyvédi sikerdíj és illeték.

A Fidesz "szocialista belháborút" lát az ügy mögött, ugyanis - mint Révész Máriusz akkor mondta - a cég vezetőjével, a helyi szocialisták egyik tagjával annak idején Andó Sándor kötött menedzserszerződést, később azonban a munkaviszony megszüntetését is ő "erőltette".

Andó Sándor jelenleg is az MSZP kerületi választmányi elnöke, a BKV felügyelőbizottságának tagja és a fővárosi önkormányzat pénzügyi ellenőrző bizottságának alelnöke - tette hozzá a politikus, aki szerint Andó Sándornak és a helyi szocialistáknak kell megfizetniük az okozott kárt az önkormányzatnak.

Kovács Róbert kőbányai alpolgármester arról szólt, hogy a perbefogás után Andó Sándor akkori polgármester belső ellenőrzést rendelt el, amely számos súlyos szabálytalanságot állapított meg a kft.-nél. A gazdasági visszaélések gyanúja miatt Andó Sándorék, később pedig a jelenlegi képviselő-testület is feljelentést tett.

A testület július 16-i ülésén szembesült azzal, hogy 59 millió forintot kell biztosítania a Kőbánya Gergely Kft.-nek. Andó Sándor közölte: a menedzserszerződést nem ő írta alá, hanem a Kőbánya Gergely Kft. felügyelőbizottságának döntése alapján a felügyelőbizottság elnöke. A kft. ügyvezetőjét a testület nevezte ki és mentette fel.

A per tárgya nem végkielégítés volt, hanem elmaradt munkabér több személy esetében - írta közleményében, hozzátéve: a kőbányai önkormányzat a munkaügyi pert elvesztette, ennek ellenére közel annyit kifizetett ügyvédi sikerdíjként is, amennyit elmaradt munkabér címén.

A Kőbánya Gergely Kft. a kőbányai önkormányzat vagyonkezelő rt.-jének a leányvállalata, így az rt. munkajogásza "vitte" a pert annak idején, őt azonban 2006 után a "fideszes garnitúra" lecserélt még az elsőfokú ítélet előtt - közölte Andó Sándor.

"Ezt a vesztett ügyet, amelyre 2006 óta közvetett módon sincs rálátásom, sem arra befolyásom, hiszen a kőbányai önkormányzat munkájában nem veszek részt, a számlámra írni inkorrekt" - fogalmazott.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Németh Zoltán és Nagy Tamás összeállítása
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást