Miskolcon két ember meghalt egy lakástűzben

InfoRádió / MTI
2009. augusztus 16. 11:36
Miskolcon két ember, egy középkorú nő és 13 éves fia meghalt, amikor tegnap este kigyulladt egy tízemeletes lakóépület - közölte a Borsod Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Egyedné Novodonszki Éva elmondta: a tűz egy hetedik emeleti lakásban keletkezett, hat lakás kiégett.

A lángok a Középszer utca egyik tízemeletes épületben csaptak fel. A tűzben egy 39 éves asszony és 13 éves fiúgyermeke a helyszínen életét vesztette. Az édesanya másik gyermekét kórházba szállították, lélegeztető gépre kapcsolták.

A 16 éves gyermek súlyos agykárosodást szenvedett, újra kellett éleszteni - mondta Csoltó Márta, a megyei kórház főorvosa az MTI-nek.

Az utóbbi évtizedek egyik legtragikusabb lakóháztüzében a felső négy szint négy lakása égett. Az úgynevezett sávház mindkét oldalán tomboló tűz több lakót bekerített.

A gyorsan terjedő lángokból a helyszínre vonuló negyven miskolci, kazincbarcikai, szerencsi és tiszaújvárosi tűzoltó több mint húsz lakót mentett ki, többeket emelőkosaras gépjárművel. A tüzet alig valamivel több mint egy óra alatt sikerült megfékezni - mondta az MTI-nek Bódi Zoltán, a miskolci tűzoltóság szóvivője.

A mentősök 14 embert láttak el különböző fokú füstmérgezéssel, a kórház toxikológiai osztályán három embert ápolnak, állapotuk kielégítő.

Egyedné Novodonszki Éva közlése szerint vasárnap reggel a tűzvizsgálók és más szakemberek megkezdték a helyszíni szemlét, a tűz keletkezésének oka egyelőre ismeretlen.

A panelházból 33 embernek kellett elhagynia otthonát, őket a szemközti iskolában helyezték el ideiglenesen.
A házba csak rendőri kísérettel lehet bemenni - tette hozzá a rendőr-főkapitányság szóvivője.

Leskó György, a polgári védelem miskolci kirendeltségének vezetője elmondta, hogy az egyik lépcsőházba csak a negyedik emeletig engedik vissza a lakókat és szakértő vizsgálata mondja majd meg, hogy az épület többi lakása statikusan mennyire károsodott.Halálos lakástűzesetek idén Magyarországon

2009. január 3. - Budapesten, a XIII. kerületi Csanády utca egyik épületében - feltehetőleg egy éjszaka történt füstmérgezésben - meghalt egy idős asszony. A holttestet a tűzoltók találták meg.

2009. január 4. - Életét vesztette egy ember Budapesten, egy XVI. kerületi Mária utcai családi házban kiütött tűzben. Az áldozat a ház pincéjében rekedt.

2009. január 12.
- Lakástűzben életét vesztette egy ember Budapesten, a VIII. kerületi József utcában. A tűz oka valószínűleg a dohányzás volt.

2009. január 12. - Életét vesztette az a férfi, akinek kigyulladt a családi háza Békéscsabán. Az 58 éves férfi feltehetően az ágyban dohányzott.

2009. január 13. - Feltehetően egy túlmelegedett rezsó okozott lakástüzet Szeged-Szőregen. Az ott lakó 53 éves nő füstmérgezésben meghalt.

2009. január 20.
- Lakástűzben halt meg egy ember a fővárosban, a XI. kerületi Fraknó utcában.

2009. február 5. - Meghalt egy 46 éves Hajdú-Bihar megyei nő, akinek bodaszőlői házában tűz keletkezett.

2009. február 10. - Meghalt egy ötéves gyerek egy lakástűzben Budapesten, a VIII. kerületi Tolnai Lajos utcában. A lakásban három gyerek tartózkodott, egy 14 éves fiú és egy 2-3 éves kislány még kimenekült.

2009. február 26.
- Meghalt egy súlyos égési sérüléseket szenvedett férfi egy lakástűzben a Heves megyei Abasáron. A sérültet ugyan még kihozták az égő házból a tűzoltók, ám a kiérkező mentők már nem tudták az életét megmenteni.

2009. március 8. - Kigyulladt egy családi ház a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Balkányban; az oltás során a tűzoltók találták meg az ott lakó 49 éves férfi holttestét.

2009. március 22.
- Életét vesztette egy idős asszony abban a lakástűzben, amely a Veszprémhez közeli Gyulafirátót községben, egy családi házban ütött ki.

2009. április 3. - Lakástűzben életet vesztette egy 70 év körüli férfi Budapesten, a VIII. kerületi Nap utcában.

2009. június 12. - Meghalt egy idős asszony, amikor tűz ütött ki Szombathelyen, a Zrínyi Ilona utca egyik családi házában.

2009. június 26. - Meghalt az a 63 éves férfi, akinek győri belvárosi lakásában tűz keletkezett.

2009. július 21. - Egy 59 éves férfi halt meg abban a lakástűzben, amely a Szabolcs-Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Geszteréden történt. A tűz valószínűleg dohányzás miatt keletkezhetett.

2009. augusztus 15. - Életét vesztette egy 81 éves nő Szentesen, amikor kigyulladt családi házának egyik szobája.