Nem csak bírósági végzéssel lehet kilakoltatni

Infostart
2009. augusztus 15. 09:06
Tavaly csaknem 200 ezer végrehajtást kezdeményeztek, közel 40 ezer esetben hiteltartozás miatt. Ezek közül 236 történet végződött kilakoltatással - írja a Népszabadság.

A többség vagy rendezte tartozását, vagy egyéb módon állapodott meg hitelezőjével. Krejniker Miklós, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara elnöke a lapnak elmondta: az idén valamelyest nőtt a végrehajtások, illetve a kilakoltatások száma, de nem számottevő mértékben. Utcára kerülni nem csak bíróság által elrendelt, végrehajtó által levezényelt kilakoltatással lehet. Krejniker is számos olyan esetet látott, amelyben az adóst megtermett "őrző-védők" rakták ki lakásából. Ezekről értelemszerűen nem készül statisztika, több tízezres számról azonban biztosan nem lehet beszélni - tette hozzá a kamara elnöke.

Alig van olyan bajba jutott adós, aki hozzáfér az állam által mentőövként odadobott áthidaló hitelhez; néhány bank több mint két hét alatt sem volt képes bevezetni ezt a szolgáltatást - írja a Magyar Nemzet. Kiss Sándor, a Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete vezető tanácsadója a lapnak azt mondta, hogy az állami segítségnek nem sok haszna van, mert csak egy szűk réteg veheti igénybe. Az egyesület tapasztalatai szerint tíz igénylőből jobb esetben hárman jogosultak a segítségre pedig azok is nagy bajban vannak, akiket elutasítottak - magyarázta Kiss Sándor.

Hanganyag: Seres Gerda


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást