Szeptembertől csökken a távhőszolgáltatás díja Budapesten

Infostart
2009. augusztus 14. 21:07
Szeptembertől 10 és fél százalékkal csökken a távhőszolgáltatásban a hő díja Budapesten. Több mint 84 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget ért el az első félévben az OTP Bankcsoport. Fokozott ellenőrzést rendelt el a rendőrség szombatra a korábban bejelentett, majd megtiltott rendezvények miatt. A nap hírösszefoglalója.

Szeptembertől 10 és fél százalékkal csökken a távhőszolgáltatásban a hő díja Budapesten. Ezt a Főtáv vezérigazgatója jelentette be. Kovács Lajos hozzátette: a társaság döntését a Magyar Energia Hivatalnak még jóvá kell hagynia. A Főtáv vezetője hangsúlyozta: azt remélik, hogy szeptemberig befejezi a hivatal az árellenőrzést, így már akkor változhat a hődíj. Kovács Lajos azt mondta: a távfűtés a most kezdődő idénytől a legolcsóbb fűtési mód lesz Budapesten. Egy átlagos, 52 négyzetméteres lakás esetében éves szinten 19.366 forinttal mérséklődik a számlák összege, az áfa 25-ről 18 százalékra csökkenésével pedig csaknem 24 ezer forint lehet az éves megtakarítás.

Több mint 84 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget ért el az első félévben az OTP Bankcsoport. Az eredmény 35 százalékkal marad el az előző év hasonló időszakától. A nemzetközi pénzügyi szabvány alapján készült konszolidált gyorsjelentés szerint a stratégiai nyitott pozíció eredményhatásától, továbbá a csoportszintű osztalékoktól tisztított eredmény 85 milliárd forint. Az félévi korrigált nyereség kedvezőbb az időarányos tervnél és jobb a piaci várakozásoknál. Az OTP Bank 2009-re 150 milliárd forint csoportszintű adózott nyereséget irányzott elő.

Húsz fiókját zárja be október 30-án a magyarországi Raiffeisen Bank - közölte a pénzintézet. A bank tájékoztatása szerint a 20 fiók - köztük 5 budapesti - felszámolását elsősorban az azokban tapasztalt ügyfélforgalom-visszaesés tette indokolttá. Pénzpiaci értesülések szerint a Raiffeisen Bank - amelynek jelenleg 161 fiókja van Magyarországon - az idén 800 ember elbocsátását tervezi.

Megkezdődött az új influenza elleni oltóanyag tesztelése Magyarországon. Az első vakcinákat egy veszprémi és egy pilisvörösvári háziorvosi rendelőben önkénteseknek adták be. A két településen 100-100 ember kapja meg az oltóanyagot augusztus 20-áig. A vakcinát 18 és 60 év közötti, illetve 60 év feletti önkénteseken tesztelik, akik között a helyieken kívül más településekről érkezők, a fővárosban és Pest megye északi részén lakók is lesznek. Nem kaphatja meg a tesztoltást az, akit az elmúlt fél évben szezonális influenza ellen már beoltottak, és visszautasítják a pszichiátriai betegségben szenvedő pácienseket is. Az önkénteseket 3-4 hét múlva kontroll-vizsgálatra és vérvételre hívják vissza.

Fokozott ellenőrzést rendelt el a rendőrség szombatra a korábban bejelentett, majd megtiltott rendezvények miatt - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője. Tafferner Éva az InfoRádióban elmondta: Budapesten a többi között igazoltatásokra, és gépkocsiátvizsgálásokra lehet számítani. Emlékeztetett: a BRFK a Nemzeti Munkáspárt Tabánba bejelentett rendezvényét, és a Béke mártírja elnevezésű neonáci emlékmenet megtartását tiltotta meg. A felvonulást sajtóhírek szerint Rudolf Hess, a háborús bűnök miatt elítélt náci vezető halálának évfordulója alkalmából az NS Front nevű magyar nemzetiszocialista tömörülés szervezte.

Újabb gyanúsítottat hallgatott ki a Budapesti Nyomozó Ügyészség a terézvárosi kerékbilincselési ügyben; a VI. kerületi közterület-felügyelet munkatársát azzal gyanúsítják, megállapodott a cég vezetőjével, hogy bizonyos díjazásért a lehető legtöbb kerékbilincs elhelyezését rendeli el. A bíróság szerdán előzetes letartóztatásba helyezte a terézvárosi közterület-felügyelet vesztegetéssel gyanúsított vezetőjét. Farkas Kálmán a gyanú alapján pénzt fogadott el a kerékbilincs fel-, és leszerelésével megbízott Centrum Parkoló Kft.-től azért, hogy minél több autó esetében rendeljenek el bilincselést.

Lakáshitel-törlesztési támogatást kérhetnek majd azok az újpesti és káposztásmegyeri lakosok, akik önhibájukon kívül kerültek kilátástalan helyzetbe, és már az otthonuk elvesztése fenyegeti őket. Nagy István, a IV. kerület alpolgármestere elmondta: a kamatmentes, visszatérítendő támogatásról szóló rendeletet várhatóan szeptemberi ülésén fogadja el a képviselő-testület.

A Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke szerint jövőre már a tavasz elején megbénulhat a tűzoltóság munkája, mert a forrás-átcsoportosítások miatt csaknem 2 milliárd forinttal csökken a szervezetek támogatása. Bende Péter, aki Budapest tűzoltóparancsnoka is, elmondta: a pénzügyminiszterhez fordultak az ügyben. Szólt arról is, hogy a Fővárosi Tűzoltóság 105 munkatársa, 15 gépjárműfecskendővel és egy tűzoltóhajóval vesz részt az augusztus 20-i rendezvények biztosításában. Bende Péter ismét rendkívül veszélyesnek nevezte, hogy a robbanóeszközzel megrakott Lánchíd alatt repülnek át a gépek, miközben a parton sok ezer ember áll.

Debrecenben helyére emelték Munkácsy Mihály nagyméretű alkotását, a Krisztus Pilátus előtt című képet. A Déri Múzeum igazgatója elmondta: ezzel ismét együtt van a festő híres trilógiája: a Kanadából július végén megérkezett Krisztus Pilátus előtt, valamint a múzeum tulajdonában lévő Ecce Homo és a Pákh Imre Amerikában élő gyűjtő tulajdonát képező, de örökös debreceni letétbe helyezett Golgota. Lakner Lajos hozzátette: a három képet először augusztus 19-én tekintheti meg együtt a nagyközönség.