Mikor üthet és rúghat a rendőr?

Infostart
2009. augusztus 14. 07:05
A Népszabadság arról számol be, hogy elsősorban le kell fogni a rendőrség utasításainak ellenszegülő tüntetőket, és a hatósági közeg csak a legvégső esetben üthet, vagy rúghat.

Legvégső esetben sem célozhat a rendőr halántékra, torokra, vesékre, illetve a nemi szervekre - így egészítené ki a rendőrség szolgálati szabályzatát egy most készülő igazságügyi és rendészeti miniszteri rendelet. Ma úgy szól az előírás, hogy gumibot alkalmazásakor "az ütés lehetőleg a támadó végtagot érje, kerülni kell, hogy fejre, derékra, gyomorra vagy hasra irányuljon". A módosítás szerint rendőr csak a közvetlenül ellene irányuló támadás elhárítása érdekében üthetne vagy rúghatna.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy hatvan-nyolcvan millió forintot is érhet Szekeres Imre és felesége, Vásárhelyi Katalin tihanyi luxusnyaralója, de a telek és az építkezés árát ki lehetett gazdálkodni negyven-ötven millióból. Mindezt a lap ingatlanok közvetítésével foglalkozó szakértőktől tudta meg, mert a honvédelmi miniszter titkolja, mennyibe került a csaknem száz négyzetméteres hétvégi házuk a Balatonnál.

Tudják, hogy ki követte el a Cozma-gyilkosságot, mondta a Veszprém megyei rendőrség - írja az Index. A gyilkossággal gyanúsított öttagú csoportból hárman voltak jelen a kézilabdázó megkéselésénél. A bűnügynek eddig kilenc gyanúsítottja van, közülük heten vannak előzetes letartóztatásban. Az előzetes letartóztatásban lévő hét közül öt férfit gyanúsítottak az emberöléssel, ezért három hónappal meghosszabbította az előzetesüket a veszprémi bíróság.

Furcsán alakítja a recesszió az illetékbevételeket: a háztartások által befizetett közterhek aránya egyre nő, bőven meghaladja a 60 százalékot, míg a vállalkozásoktól származó forrásoké csökken - írja a Napi Gazdaság. A legjelentősebb APEH-tételnek egyébként továbbra is a visszterhes ingatlan-átruházási illeték számít. A céges körben ennek aránya az összes illetékbefizetésen belül júliusban 82, a lakosságnál 71 százalékot tett ki. A háztartások befizetései között a második legnagyobb tételt a gépjárművek adásvételéhez kapcsolódó illetékek jelentik, a múlt havi 1,1 milliárd forint 17 százalékos arányt jelent.

A Világgazdaság azt írja: miközben a mobiltelefonok értékesítése az idei második negyedben éves összevetésben világszerte mintegy 6 százalékkal csökkent, az okos telefonok még mindig képesek 30 százalékot közelítő növekedésre. A gyártók egyre szűkebbnek érezhetik a piacot, a szolgáltatók és a kereskedők ugyanis alulbecsülték a recesszió hatását, így az elmúlt hónapokban a tízmilliót is meghaladó készletmennyiség halmozódott fel. Magyarországon is kevesebb mobiltelefont adnak el, mint korábban, a visszaesés akár két számjegyű is lehet.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást