Fokozott rendőri ellenőrzésekre kell számítani

Infostart
2009. augusztus 14. 17:18
Fokozott ellenőrzésekre számíthatnak a fővárosiak szombaton a bejelentett, majd később betiltott rendezvények miatt. Tafferner Éva, a BRFK szóvivője elmondta, a rendőrség két további rendezvény megtartását is megtiltotta, a gyülekezési törvényre hivatkozva

Fokozott ellenőrzésekre számíthatnak a fővárosiak szombaton a bejelentett, majd később betiltott rendezvények miatt - mondta a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője. Tafferner Éva kifejtette: igazoltatások, gépkocsi- és ruházatátvizsgálások várhatók egész nap.

A szóvivő kiemelte: két szombati rendezvény, közte a Nemzeti Munkáspárt Tabánba bejelentett rendezvényének megtartását is megtiltotta a BRFK. A rendőrség a héten már megtiltott tíz, "Béke mártírja" emlékmenet elnevezéssel bejelentett neonáci rendezvény megtartását.

Szombatra további három rendezvény megtartására érkezett bejelentés a rendőrséghez, egy magánszemély az 56-osok terén, egy másik magánszemély a Venyige utcában, a Nemzeti Munkáspárt pedig a Tabánban kívánt demonstrálni.

A rendőrség a törvényes határidőn belül elbírálta a bejelentéseket, és a gyülekezési jogról szóló törvényben kapott felhatalmazás alapján megtiltotta a Venyige utcába illetve a Tabánba bejelentett rendezvény megtartását. A rendőrség elbírálta az 56-osok terére bejelentett rendezvényt is, de erről előbb a bejelentőt tájékoztatja, így annak tartalma egyelőre nem ismert.

A rendőrség felhívta a figyelmet, hogy a gyülekezési jog gyakorlása nem valósíthat meg bűncselekményt vagy bűncselekmény elkövetésére felhívást, valamint nem járhat mások jogainak és szabadságának sérelmével.

Szombatra "Béke mártírja" emlékmenet elnevezéssel tíz, magánszemély általi bejelentés érkezett a BRFK-hoz, ezen rendezvények megtartását a rendőrség a gyülekezési törvény alapján megtiltotta. Az emlékmenetet a náci Rudolf Hess halálának évfordulója alkalmából az NS Front elnevezésű magyar nemzetiszocialista tömörülés szervezte.

Miután a rendőrség megtiltotta a rendezvényeket, a Győrben alakult Nemzeti Munkáspárt akart a Tabánban rendezvényt tartani, ahol ugyanazok szólaltak volna fel, akik a Rudolf Hess emlékére meghirdetett és betiltott rendezvényen szerepeltek volna.

Hanganyag: Litauszky Balázs


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást