Csizmadia Ervin: Az MSZP megmentése emésztette fel az SZDSZ-t

Infostart
2009. augusztus 14. 08:00
Az SZDSZ népszerűtlenségét az okozta, hogy a liberálisok az elmúlt húsz évben az MSZP és a reformok életben tartásával foglalkoztak, ahelyett, hogy saját célokat találtak volna - mondta az InfoRádióban a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója. Csizmadia Ervin az Arénában úgy vélekedett: hiába lesz egy jobboldali fordulat, ha a két politikai oldal nem találja ki végre, hogyan képes egymás mellett élni.

Az SZDSZ csak azzal foglalkozott, hogy kormányon tartsa azt az MSZP-t, amely egyedül nem képes a reformok keresztülvitelére - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója.

Az MSZP tagolt, platformok szövetségére épülő párt, amely nem egy irányba tart, ezért kellett kívülről egy erő, amely biztosította ezt az irányt, és támogatta a reformokat - tette hozzá Csizmadia Ervin, aki szerint ez felemésztette az SZDSZ-t.

Ha egy pártnak az a célja, hogy megmentsen egy másikat, és át akarja segíteni a késő kádárizmusból a korai demokráciába, akkor arra már nem jut energiája, hogy kitalálja, mi legyen a 21. század nagy liberális célkitűzése - fogalmazott az elemző, aki szerint azonban a választók arra várnak, hogy olyan célokat kapjanak, amelyekkel azonosulni tudnak.

Önmagában kevés a jobboldal

Attól, hogy egy jobboldali korszak jön, még nem fog megoldódni az a kérdés, hogyan tud együtt élni a bal- és jobboldal, illetve a politikai osztály és a társadalom - hangsúlyozta Csizmadia Ervin.

Orbán Viktor azt feltételezi, hogy a jobboldal önmagában meg tudja oldani ezt a problémát, de kérdés, hogy mi lesz az ország azon felével, amely nem hisz ebben a magyarázatban - tette hozzá az elemző, aki úgy látja: ha erről nincs megfelelő diskurzus a politikai elitben, akkor bármelyik politikai oldal önmagában kevés lesz a megoldáshoz.

Csizmadia Ervin szerint nem feltétlenül kell nagykoalíció, de mindenképpen újra kell definiálni a politikai oldalak egymáshoz való viszonyát.

Hanganyag: Mong Attila


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Csizmadia Ervin 1.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Csizmadia Ervin 2.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást