Megkezdték a Garancsi tó rehabilitációját

InfoRádió / MTI
2009. augusztus 12. 13:35
Az állat- és növényfajták védelme mellett a természeti állapotok megőrzése, az elmocsarasodás, algásodás megállítása a célja a Garancsi tó megkezdett rehabilitációjának - derül ki Tinnye község vezetésének közleményéből.

A Közép- Magyarországi Operatív Program keretén belül elindított, mintegy 71 millió forintos támogatást élvező projekt az "Üvegtigris-filmek" helyszíneként jól ismert Garancsi tó megmentését célozza.

A december 19-ig tartó munkálatok során egyebek mellett mederkotrást végeznek, békaterelő kerítést építenek, tanösvényt és oktatószigeteket alakítanak ki, s mintegy 85 új növényt is telepítenek.

A Natura 2000 területén fekvő tó rehabilitációjával a projektet kezdeményező tinnyei önkormányzat reményei szerint megállítható az elmocsarasodás és az algásodás, a vízmélység nő, de a vízszint a jelenleginél alacsonyabban tartható.

A végső cél a Garancsi tó és közvetlen környéke természeti környezetének megóvása, az itt élő állat-és növényfajok védelme, de ismeretterjesztő táblák kihelyezésével a terület értékeire is felhívják a figyelmet. A projektet a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség támogatja.