Még nem tudni, mennyi teherrel jár a kötelező betegellátás

Infostart
2009. augusztus 11. 17:27
Péntektől kilenc kijelölt kórháznak feltétel nélkül el kell látnia a legsúlyosabb betegeket. Az ÁNTSZ tervei szerint így a jövőben nem fordulhatna elő hogy egy beteg meghal miközben csak a negyedik, vagy az ötödik kórház fogadja a mentőket. Az érintett kórházak viszont csak a sajtóból értesültek a tervekről, ráadásul egyelőre az ÁNTSZ sem nyilatkozik.

A Népszabadság azt írta, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) kijelölt kilenc nagy kórházat, amelyek a jövőben semmilyen indokkal nem utasíthatják el az odaérkező legsúlyosabb betegeket.

Az ÁNTSZ állítólag levélben értesítette a kaposvári kaposi Mór, a debreceni Kenézy, a miskolci és a kecskeméti megyei kórházat, a fővárosi Szent János, a Péterfy Sándor utcai, az összevont Szent László és Szent István kórházat, valamint a pécsi és a szegedi orvostudományi egyetem traumatológiáját arról, hogy péntektől a legsúlyosabb eseteket nem küldhetik máshová.

A tisztiorvosi szolgálat állítólag azt elégelte meg, hogy többször előfordult már - legutóbb néhány hete -, hogy egy beteg vélhetően azért halt bele a súlyos sérüléseibe, mert csak a sokadik, legutóbbi esetben az ötödik kórház fogadta az őt szállító mentőhelikoptert.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei kórház főigazgató-főorvosa a sajtóból értesült az állítólagos döntésről, mint mondta, a kórház semmilyen levelet nem kapott az ÁNTSZ-től. Csiba Gábor szerint ehhez a feladathoz pluszforrások kellenek.

Még nem tudni, mennyi terhet jelent

"Megtiszteltetés, hogy az ukrán határtól Budapestig majd minden legsúlyosabb eset ellátását ránk testálja a határozat, csak a legsúlyosabb esetek ellátása kerül a legtöbb pénzbe,. Ha nem rendelik hozzá az anyagi forrásokat a határozathoz, akkor egyrészt anyagilag lehetetlenül el a kórház, másrészt pedig meghosszabbodik a betegek ellátása" - hangsúlyozta a főigazgató-főorvos.

Csiba Gábor nem tudta megmondani, hogy mekkora anyagi és kapacitásbeli terhet jelent a kórháznak a pluszfeladat. A kórházigazgató szerint ugyanis nem tudni, hogy a "legsúlyosabb esetek" alatt mit ért az ÁNTSZ. Legjobb esetben nem lenne sokkal több betegük, legrosszabb esetben pedig meg is duplázódhat a kórházba látogatók száma.

Hasonlóan nyilatkozott a Népszabadságnak a Szent János Kórház orvos-igazgatója is. Havas Szófia is úgy látja, hogy a többletmunka hozzárendelt forrás nélkül összeroppanthatja a kórházat.

Az InfoRádió kereste az ÁNTSZ-t, az ígért tájékoztatást azonban egyelőre nem kaptuk meg.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást