Korábban kezdődik az idén a szüret

Infostart
2009. augusztus 11. 07:20
Tavalyhoz képest átlagosan két héttel korább kezdődik a szüret Magyarország borvidékein, sőt, az Alföldön a korai érésű szőlőket már most szedik. Az InfoRádió által megkérdezett borászok jó évjáratot várnak.

A legtöbb borvidéken augusztus végén kezdődik a korai érésű szőlőfajták szürete. Egerben augusztus 20. után végez próbaszüretet Dula Bence borász. Az egykori hegybíró az InfoRádiónak azt mondta, főként a késői érésű fajták lesznek jó minőségűek.

"Eger mindig attól függ, hogy milyen szép, száraz, hosszú őszünk van, nálunk ugyanis a minőség ekkor dől el. Nem lehetünk pesszimisták, de meg kell várnunk az őszt. A kékszőlőknél ez a legfontosabb, a fehérszőlőknél nem várható rossz év" - vélekedett.

Egerben ugyan nem volt jellemző a jégverés, de egyes tőkék "megfázása" miatt nem egységes a beérés. Badacsonyban sem volt jég, itt inkább a seregély okozott fejfájást a borászoknak, ami ellen nem lehet tenni semmit, mivel védett - fűzte tovább a gondolatot Szeremley Huba.

Az ismert borász az InfoRádiónak azt mondta, korai szüret várható, augusztus vége felé, a korai fajtákkal kezdik a szüretet. "Két héttel a tavalyihoz képest előrébb vagyunk, már ami a szüretet illeti. Jóval korábban fogunk szüretelni" - mondta.

Szeremley Huba mennyiségi szempontból közepes évjáratra számít. Az Alföldön viszont már megkezdődött a szüret. Frittmann János azt mondta, tavasszal a rügyek is 10-14 nappal korábban fakadtak, mint tavaly. "Az Irsai Olivérrel kezdtünk, a többi fajtát még nem szüreteljük. A cserszegi fűszeres lesz a következő, körülbelül két hét múlva kezdjük a szüretet, a szemek nagyon szépen megértek" - tette hozzá.

Az Alföldön sem volt jellemző a jégverés, így minőségi szempontból kiemelkedő évet vár Frittmann János. Mennyiségileg pedig - csakúgy, mint Badacsonyban - közepes évjárat lesz a 2009-es.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást