"A romagyilkos szisztematikus elme, jómódú és rasszista"

Infostart
2009. augusztus 11. 18:12
Jómódú ember vagy emberek lehetnek a romagyilkosságok elkövetői - véli a rendőrség úgynevezett döglött ügyek osztályának egykori vezetője. Kovács Lajos az InfoRádiónak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a tettes vagy tettesek a gyilkosságok előtt felmérik a helyszínt, s mivel már a fél országban lecsaptak, nehezen lehet kikövetkeztetni, hol keresnek legközelebb áldozatot. Azt azonban nem hiszi, hogy egy külföldi titkosszolgálat szabadított volna bérgyilkosokat a magyar romákra.
Mi jellemezheti a gyilkost?

Általában az a jellemző, hogy egyedül követ el gyilkosságot valaki, kizárólag rá jellemző motívum alapján. Ez lehet szexuális motívum, nyereségvágy, lehet valami küldetéstudat - ez minden sorozatgyilkosnál más.

A mostaninál mi lehet a motívum?

Ez speciális helyzet, mert nagyon úgy tűnik, hogy az elkövető nem egyedül kezdte el a gyilkosság-sorozatot. A kriminalisztikai nyomokból arra lehet következtetni, hogy ketten-hárman, de az is lehet, hogy négyen voltak ott az egyes bűncselekményeknél. Jelenleg kilenc bűncselekmény illeszkedik a sorozatba. Nem lehet tudni, hogy ugyanazokról az emberek-e az elkövetők, ez majd csak akkor derül ki, ha elfogják őket, és a beismerő vallomások alapján tisztázódik a helyzet.

Miből következtet arra, hogy egy csoportba tartozó, de nem feltétlenül ugyanazok az emberek követik el a gyilkosságokat?

Ha elkezdenek egy bűncselekményt, amelyben gyújtogatnak vagy lövöldöznek, akkor azt ugyanaz a három vagy négy ember teszi meg. Egyelőre csak arról lehet beszélni, hogy az általános tapasztalat alapján mi életszerű és mi nem. Tényekről nyilván nem lehet beszélni, mert most még csak feltételezhetjük, hogy mi történhetett. A feltételezés alapján viszont azt lehet mondani, hogy ugyanaz a három-négy ember kezdte el a gyilkosság-sorozatot. Valószínűleg töredékére csökkent le a csapat létszáma, és az utolsó bűncselekményeket már így követték el.

Ez az egy-két ember tovább folytathatja a gyilkolást?


Ez kiszámíthatatlan. A sorozatgyilkosságok általában addig tartanak, amíg a tettes megbukik vagy valami okból önmaga véget vet a sorozatnak. Néhány sorozatgyilkos öngyilkosságot követ el.

Az elkövető mi alapján választja ki az áldozatokat és a helyszínt?

Általában a gyilkosságok motívumához köthető, hogy kiket választ ki a tettes áldozatnak. Az igazi nagy kérdés azonban az, hogy területileg hogyan oszlanak meg a bűncselekmények. Van olyan sorozatgyilkos, aki éveken keresztül egy házban követi el a tetteit - ilyen volt Pándy András Belgiumban. Van olyan, aki egyetlen településen gyilkol - ilyen volt a szentkirályszabadjai, a balástyai vagy a százhalombattai sorozatgyilkosság. Van olyan sorozatgyilkos, aki nagyobb területen "dolgozik". Ezekkel a példákkal azt próbálom érzékeltetni, hogy akár az egy lakásban történő sorozatgyilkosságot is évekbe telik felismerni és felderíteni.

A mostani ügy minden szempontból a legnehezebbek közé tartozik, mert a belga Marc Dutroux gyilkolásaihoz hasonlítható. Õ az egész országból gyűjtögette a lányokat, akiket elrabolt, fogva tartott, némelyiküket pedig meg is ölte. Magyarországon is volt már példa erre, hiszen ilyen volt a Bene-Donászi páros által elkövetett sorozatgyilkosság; ők három megyében gyilkoltak. A mostani gyilkosságok is több megyét érintenek, a fél országot bejárta eddig az elkövető.

Finszter Géza kriminológus szerint az előző cselekményekből már lehet következtetni arra, hol lesz a következő helyszín.

Némi következtetéseket biztosan le lehet vonni. Nyilván vannak olyan sorozatgyilkosságok, amelyeknél az előző bűncselekményből valamilyen szisztéma alapján nagy valószínűséggel ki lehet következtetni, hol lesz a következő eset. Most nem érzem ezt a törvényszerűséget. Tatárszentgyörgy után Tiszalököt választotta az elkövető, aztán pedig Kislétát - ezek három különböző megyékben vannak. Nagy kérdése a nyomozásnak, hogy van-e ebben rendszer?

Mennyire ért azzal egyet, hogy az elkövető a cigánysor végén élőket szemeli ki, hogy minél könnyebben el tudjon menekülni, és lehetőleg ne legyen szemtanú?

Igen, úgy tűnik, hogy ez a tettes jellemző választása. És úgy tűnik, hogy akik a cigánysor végén laknak, nagyobb valószínűséggel válnak áldozattá. Nyilván az elkövető azt keresi, hol lehet a legjobban megközelíteni a bűncselekmény helyszínét, és honnan lehet a legkönnyebben megszökni.

Ön szerint a gyilkosság előtt felméri a helyszínt?


Úgy gondolom, hogy ez a sorozatgyilkos szisztematikus elme. Nem hiszem, hogy beül az autójába, találomra elindul az ország valamelyik része felé és ötletszerűen kiválaszt egy települést. Az eddigiek alapján úgy tűnik, hogy egyszer-kétszer végigjárja az utat, és előre megnézi, hogyan lehet megközelíteni, és onnan hogyan lehet eltávozni. Szerintem a tettes átgondoltabb annál, hogy spontán kövesse el a bűncselekményeket.Kislétán miért éppen a 45 éves asszonyt ölte meg?

Nem tudom. Azt hiszem, hogy ennek az ügynek a megfejtése nem az áldozatokban rejlik. A tettes nyilvánvalóan egy társadalmi problémát észlelt maga körül, és meglehetős gátlástalanságával, a saját brutális eszközeivel jelezni akarja, hogy milyen megoldást lát ő erre a problémára.

Nem biztos, hogy szerepel az elkövető tervei között, hogy visszamegy, és végez azzal a kislánnyal is, aki túlélte a támadást. Ráadásul a gyerek nem emlékszik semmire abból az éjszakából, vagyis oka sem lenne az elkövetőnek, hogy megpróbálja őt levadászni.

Az elkövető vagy az elkövetők miért sörétes puskát használnak?


Golyóst is használtak már. Valószínűleg ezek vannak a birtokukban, ezek a hozzáférhetők számukra, és ezeket tudják kezelni.

Egy ilyen típusú sorozatgyilkos milyen társadalmi csoportból jöhetett?


Rendkívül sok válasz létezik erre a kérdésre. Azt feltételezem, hogy nem a szegény réteghez tartozik, hanem módosabb ember. Az autóból (terepjáróról beszélnek), a fegyverből, az átgondoltságból következtetve szisztematikus elme, akinek vannak anyagi lehetőségei.

A fegyverekhez nyilván ért, lehet, hogy vadász volt valaha, célba is lőtt, vagyis erősen feltételezhető, hogy nem először volt a kezében fegyver.

Ön szerint kizárhatóak az összeesküvés-elméletek, amelyek szerint külföldi csoportok követik el ezeket a bűncselekményeket?

Munkám során soha nem jöttek be ezek az összeesküvés-elméletek. Minden az, aminek látszik, és általában a legkézenfekvőbb dolog a megoldás. Nem hiszem, hogy egy külföldi titkosszolgálat bérgyilkosokat szabadított volna a magyar romákra - ez nekem túl "krimis".

Azt már életszerűbbnek tartom, hogy valakit valahol valamilyen sérelem ért egy roma elkövető részéről, és ez a sorozat egy bosszúhadjárat része. Leginkább azt tartom valószínűnek, hogy ez egy rasszista indíttatású gyilkosság-sorozat.

Hanganyag: Németh Zoltán


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást