Visszaszerezné a főváros a BKV-s végkielégítéseket

Infostart
2009. augusztus 10. 17:49
A Fővárosi Kabinet elítéli a BKV végkielégítési gyakorlatát. A városvezetés döntése szerint a kabinetnek és a közgyűlés gazdasági bizottságának augusztus 26-áig kell megállapítania a céget vezető Kocsis István esetleges felelősségét.

Személyi kérdés, vagyis a BKV-t vezető Kocsis István leváltása nem került szóba, a Fővárosi Közgyűlés hétfői ülésén - mondta az ülésről távozóban Steiner Pál, az MSZP frakcióvezetője. A vizsgálat eredményét meg kell várni, és utána lehet személyi felelősségről beszélni, amennyiben ez fennáll - fogalmazott.

Steiner Pál arról a vizsgálatról beszélt, amelyet a fővárosi kabinet rendelt el a végkielégítések kapcsán.

A városvezetés ugyanis ülésén elítélte a BKV végkielégítési gyakorlatát. A kabinet felszólította a BKV vezetését, hogy vizsgálja meg az elmúlt hat évben megkötött menedzser-szerződéseket, tárgyalja újra a jelenlegi szerződéseket, és vizsgálja meg az eddigi kifizetések jogszerűségét, valamint azt, hogy milyen jogcímen lehetne visszaperelni vagy megegyezéssel visszaszerezni az elfogadhatatlan mértékű végkielégítéseket.

Az üléssel kapcsolatos közlemény alapján a végkielégítésekkel kapcsolatban a cég felügyelő-bizottságának javaslatokat és értékelést kell készítenie, ez alapján pedig a fővárosi kabinet és a közgyűlés gazdasági bizottsága augusztus 26-áig állapítja meg a céget vezető Kocsis István esetleges felelősségét.

A kabinet döntésének megfelelően Hagyó Miklós és Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettesek - akik közösen felügyelik a fővárosi cégeket - javaslatot készítenek az önkormányzat gazdasági bizottságának az önkormányzati cégek menedzserszerződéseinek teljes körű szabályozására.

A kabinet ülését követően Hagyó Miklós egyébként nem tartotta magát felelősnek a történtekért. "Ketten felügyeljük a fővárosi cégeket, Ikvai úr és jómagam. Több mint 20 cég van, több mint 20000 alkalmazott. Nekem nem az a dolgom, hogy valamennyi munkaszerződést és valamennyi végkielégítéssel kapcsolatos kérdést ismerjem és tudjam, ezért van a felügyelőbizottság, ezért van az igazgatóság, ezért vannak a menedzsmentek" - jelentette ki.

2007 óta 3,3 milliárd

A BKV egyébként nem sokkal a kabinet ülése után kiadott egy közleményt, amelyben azt írják, hogy a cég számításai szerint 2007 óta mintegy 3,3 milliárd forintot költöttek végkielégítésekre, Kocsis István vezérigazgató pedig feljelentést tett a rendőrségen a volt humánpolitikai igazgató, Szalainé Szilágyi Eleonóra ügyében.

A Magyar Nemzet két hete adott hírt arról, hogy a BKV továbbfoglalkoztatta Szalainét, miután kifizették neki a 100 millió forintos végkielégítést. Azóta más volt BKV-s alkalmazottakról is kiderült, hogy több tízmilliós végkielégítést kaptak, emiatt a rendőrség nyomozást indított az ügyben, és a BKV is belső vizsgálatot rendelt el. Több ilyen ügyben is érintett volt Balogh Zsolt általános és műszaki vezérigazgató-helyettes, aki a múlt héten közös megegyezéssel, végkielégítés nélkül távozott a BKV-tól.

A helyzet rendezéséért a távirati iroda tudósítása szerint Kocsis István a cég felügyelő bizottságának jövő hétfői ülésére nyújtja be javaslatait az általa szükségesnek tartott lépésekről, a szerződések újratárgyalásáról, a titoktartásért fizetett díj eltörléséről. A Fővárosi Kabinet szintén jövő héten hallgatja meg az ügyben Székely Gábort, a felügyelőbizottság elnökét.

A fideszes Szijjártó Péter a BKV-vezetők végkielégítéseivel kapcsolatban úgy fogalmazott elképesztő, hogy a Fővárosi Közgyűlést vezető MSZP-SZDSZ-koalíció mindeddig semmit nem volt hajlandó tenni az ilyen arcátlan jelenségek ellen.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást