Új típusú influenza: indulhatnak az emberkísérletek

Infostart
2009. augusztus 10. 07:31
az Egészségügyi Tudományos Tanács megadta az engedélyt, hogy az állatkísérletek után a szakemberek embereken próbálják ki az új típusú influenza elleni vakcinákat - írja a Magyar Nemzet.

Várhatóan a hét elején a Magyar Gyógyszerészeti Intézet is jóváhagyja a 400 felnőttön és 70 gyermeken végzendő vizsgálatokat. Az első eredményekre 3-4 hetet kell majd várni, egy pilisvörösvári háziorvosi rendelőben 400 felnőttet oltanak majd be, a veszprémi kórházban pedig 70 gyermek kap oltást. A terhes nők egyelőre nem vehetnek részt a kísérletekben, mert nem tudni, hogy szervezetük miként reagál az oltásra.

A Népszabadság arról ír, hogy az 1990-es választási szabályozás máig érvényben van, noha az Alkotmánybíróság négy éve 2007 júniusáig adott határidőt arra, hogy szüntessék meg az egyes választókerületek lakosságszáma közötti aránytalanságot. A lap felveti, hogy lehet-e így alkotmányos választásokat tartani Magyarországon, amely kérdésre az a válasz adható, hogy lehet, de nem elegáns. Léteznek választókerületek, amelyekben kevesebb, mint harmincezer ember választ képviselőt, míg máshol jóval több mint hatvanezer szavazatra van szükség egy mandátum megszerzéséhez. A Népszabadság által hozott példa szerint Veszprémben 27 ezer, a főváros XVII.

A Világgazdaság arról ír, hogy a költségvetési törvényből időarányosan következő 5,2 milliárd forint helyett augusztus elejére már közel 134 milliárdos deficitet halmoztak fel a társadalombiztosítási alapok. Igaz, immár a kormány sem 8,9 milliárd forintos hiánnyal számol az év egészére: a tb-kasszák várható deficitje 157,1 milliárd lesz. Kérdés, ez az előrejelzés tartható-e. Július ugyanis az évek óta szokásos többlet helyett enyhe deficitet hozott az alapok számára, és a hiány szeptember végére túllépi a 200 milliárd forintot.

A Napi Gazdaság a Danubius Hotels Nyrt. vezérigazgatójával közöl interjút. Deák Imre arról beszélt, hogy volumencsökkenés és az erős forint is sújtja a Danubius gazdálkodását, a társaság vezetése megfelelő ajánlat esetén immár nem zárkózna el egyes ingatlanok értékesítésétől sem. Hozzátette: a cégek közül a válságban még azok sem szívesen tartanak költségesebb rendezvényeket, amelyek megtehetnék, a céges utazásokban jellemző szemponttá vált a takarékosság, márpedig ezt a szegmenst nem lehet hátizsákos turistákkal pótolni. Deák Imre kiemelte, valóban nagy siker, hogy szobakiadásból származó árbevételt sikerült a kedvezményes áfakörbe soroltatni, azonban ez nem extra nyereséget jelent a cégeknek, csak egy veszteség ellensúlyozását.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 1.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 2.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást