Szolidaritást szorgalmaz az államfő a romákkal - a nap legfontosabb hírei

Infostart
2009. augusztus 10. 21:07
Minden rendőri és szervezeti segítséget megad az állam a cigányság védelme érdekében - közölte a köztársasági elnök, miután Bajnai Gordon kormányfő tájékoztatta a romák elleni támadások ügyében folyó nyomozásról.

Sólyom László úgy fogalmazott: a gyilkosságsorozat nem cigány-ügy, egész Magyarország stabilitását érinti, és az egész társadalomnak szolidaritást kell vállalnia a roma közösséggel. Korábban az államfő fogadta a kisebbségi ombudsmant is. Kállai Ernő a megbeszélés után elmondta: megállapodtak Sólyom Lászlóval abban, hogy a köztársasági elnök igyekszik olyan lépéseket tenni, amelyek megnyugtathatják az egész lakosságot.

Nem fűnyíróelv alapján készül a büdzsé

Nem fűnyíróelv alapján készül, hanem világos prioritásokat tartalmaz majd a 2010-es költségvetés. Erről a miniszterelnök beszélt az MSZP-frakció tematikus ülése után. Bajnai Gordon megismételte: a büdzsé a stabilitásról, a növekedésről és a biztonságról szól. A kormányfő a tervezett prioritások között említette a közbiztonság, a közrend megerősítését. Mint mondta: erre a területre az eddiginél többet kívánnak költeni. Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője azt mondta: a kormány eddigi intézkedései miatt a gazdaság további visszaesésére kell számítani.

Fidesz: tarthatatlan a tb-alapok helyzete

Tarthatatlannak nevezte a társadalombiztosítási alapok helyzetét a fideszes Mikola István. Az ellenzéki politikus azután beszélt erről, hogy kiderült: a tb-alapok 134 milliárd forintos deficitet halmoztak fel augusztus elejére a tervezett 5,2 milliárdos hiánnyal szemben. Mikola István úgy vélte: a kormányzatnak tárgyalásokat kell kezdenie az egészségügyi ellátórendszer szereplőivel. Közben az Egészségügyi Minisztérium közölte: a gazdasági válság miatt az Egészségügyi Alap gyógyító-megelőző fejezetén belül 13 milliárd forintot zároltak, ugyanakkor a kormány garanciát vállalt arra, hogy a járulékbefizetések csökkenéséből adódó bevételkiesések nem befolyásolhatják az alap kiadásait.

Nem szavazhatunk a képviselői költségtérítésről

Elutasította Seres Mária újabb, az országgyűlési képviselői kiadások elszámolásának ügyében tett népszavazási kezdeményezését az Országos Választási Bizottság. A most elutasított kérdés szinte megegyezik Seres Mária korábbi, a képviselők költségtérítésével összefüggésben megfogalmazott kérdésével, amelyet az Alkotmánybíróság okafogyottnak talált, mivel a képviselők még a referendum kiírása előtt törvényben szabályozták a kérdést.

Marad a BKV vezérigazgatója

Az SZDSZ támogatásával posztján marad Kocsis István, a BKV vezérigazgatója - mondta a Főpolgármesteri Kabinet ülése után Steiner Pál szocialista frakcióvezető. A szabad demokrata John Emese ezzel ellentétben azt közölte: nem hoztak személyi döntést, ez fel sem merült az ülésen. A liberális politikus hozzátette: a vezérigazgató tevékenységét Kocsis István jelentése és a felügyelő bizottság vizsgálata alapján augusztus 26-áig minősítik, és ha indokolt, döntenek a felelősség megállapításáról. A BKV kimutatásai szerint 2007 óta mintegy 3,3 milliárd forintot költöttek végkielégítések kifizetésére a cégnél; Kocsis István vezérigazgató a volt humánpolitikai igazgató ügye miatt feljelentést tett a rendőrségen. A társaság közleménye szerint azoknál a munkavállalóknál, akikkel Kocsis István elődei kötöttek munkaszerződést, de már ő kezdeményezte a munkaviszonyuk megszüntetését, sok esetben sikerült elérni, hogy csak a szerződés szerint járó végkielégítés felét fizesse ki a BKV.

Megkezdődött a Margit híd felújítása

Aláírta a Margit híd felújításának kivitelezői szerződését a Hídépítő-Strabag-Közgép Zrt. konzorciummal a Főpolgármesteri Kabinet. A szerződés értelmében a vállalat áfa nélkül 20,8 milliárd forintért végzi el a munkát, amely 2011-re fejeződik be. Bejelentették azt is, hogy a nagykörúton augusztus 20-áig be kell fejezni a 4-es 6-os villamos vágányainak cseréjét. A Margit hídon a közúti járműforgalom megszüntetése augusztus 21-étől esedékes, és előreláthatóan egy éven át lesz érvényben.

Brutálisan drágul az üzemanyagok ára

Szerdán újra drágulnak az üzemanyagok - értesült piaci forrásokból a távirati iroda. A hírügynökség úgy tudja: a Mol a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát bruttó öt, a gázolajét bruttó hat forinttal emeli. Az árváltozás után a benzin átlagára 304, a gázolajé 280 forint lesz.

Elsősegély és gyógyszertár a Szigeten

Több elsősegélynyújtó-hely, felső légúti ambulancia és 24 órán át üzemelő gyógyszertár áll a Sziget Fesztiválon megbetegedő látogatók rendelkezésére - jelentette be az egészségügyi miniszter. Székely Tamás közölte: ellátásukat 400 fős egészségügyi személyzet, köztük az ÁNTSZ és az epidemiológiai központ 56 dolgozója segíti. A miniszter szólt arról is, hogy mivel az új típusú influenza már 122 embert betegített meg Magyarországon, ezért az eddigi feladatokat a vírus elleni védekezést segítő intézkedésekkel is kiegészítették.

Vészesen zsugorodik a jégtakaró

Újabb több 10 ezer négyzetkilométerrel csökkent az Északi-tenger jege a nyári hőségben. Az Egyesült Államok Nemzeti Hó- és Jégadatok Központjának műholdas megfigyelési szerint a sarki jég kiterjedése jelenleg 6,7 millió négyzetkilométer, miután júliusban átlagosan 106 ezer négyzetkilométert zsugorodott naponta, ami India nagyságú területnek felel meg.