Sólyom: robbanásig feszült a helyzet a romagyilkosságok miatt

Infostart
2009. augusztus 10. 16:31
Magyarország becsületbeli ügyének nevezte a romákat ért gyilkosságsorozatot a köztársasági elnök. Sólyom Lászlót azután beszélt erről, hogy a miniszterelnöktől tájékozódott a kislétai gyilkosság és a többi cigányokat ért támadás nyomozásának állásáról, valamint a kormány intézkedéseiről.

A köztársasági elnök kijelentette: Magyarország a roma állampolgárai mellett áll a cigányokat ért támadássorozat miatt. Sólyom László a miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után elmondta, meg van győződve arról, hogy a rendőrség mindent megtesz, és minden lehetőséget megragad annak érdekében, hogy minél előbb az igazságszolgáltatás kezére kerüljenek a romákat ért támadások elkövetői.

"Együtt kell éreznünk az árván maradt gyerekekkel, a megcsonkított családokkal. Együtt kell éreznünk a cigány közösséggel, amely a gyilkosságsorozat egyedüli elszenvedője, és az a csoport, amelynek minden oka megvan arra, hogy rettegjenek, hiszen ők a célpont. Ez nem cigányügy, ez Magyarország stabilitását érinti, másrészt becsületbeli ügy" - fogalmazott az államfő.

Sólyom László korábban találkozott a nemzeti etnikai és kisebbségi jogok országgyűlési biztosával, akivel egyetértett abban, hogy halaszthatatlan a romakérdés megoldása.

"Robbanásig feszült a helyzet. Ha ez a helyzet tovább fokozódik, ha nem körvonalazódik megoldás, másrészt nem lesz érezhető a szolidaritás, akkor valóban robbanásveszélyes helyzettel állunk szemben. Olyan gyilkosságok történnek, amelyeket nem lehet kisebbíteni, ahol nincs magyarázat, ahol nincs DE szócska. Ezeket csakis egyértelműen el lehet ítélni, erre nincs feloldozás" - mondta az államfő.

Sólyom László biztos abban, hogy végül a gyilkosok veszítenek. Az államfő felkérte a lakosságot, hogy erkölcsileg is támogassák a cigányságot.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Nagy Tamás összefoglalója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Sólyom László beszéde
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást