Melyik országból származó paprikát ne vegyük meg?

Infostart
2009. augusztus 7. 18:12
Leginkább Magyarországról származó paprikát és elsősorban piacon érdemes vásárolni - legalábbis ez derül ki a nemrég megjelent Teszt Plussz magazin paprika-tesztjéből. Pavlovics Ágota, a lap főszerkesztője kitért arra is, hogy a növényvédő szerek maradványai kis mértékben nem feltétlenül egészségkárosítóak.

A zöldségeket és a gyümölcsöket növényvédő szerekkel kezelik, és gyakran bennük is marad valamennyi ezekből a szerekből, viszont a vásárló nem tudja, hogy milyen szerekkel védik a terméket.

A Teszt Plussz magazin paprikatesztjének éppen az volt a célja, hogy kiderüljön: milyen paprikát szabad megvennünk, amely nem egészségkárosító.

Pavlovics Ágota, a magazin főszerkesztője az InfoRádiónak elmondta: az európai szermaradék listán 2008 és 2009 között a paprika a második helyre került.

Hangsúlyozta: a Magyarországról származó paprika ritkán kerül fel erre a listára. Úgy véli, a leghelyesebb, ha török, belga, holland, spanyol vagy olasz zöldségek helyett magyart vásárolunk.

A vásárlás helyszínéül nem a hiper- vagy szupermarketeket tanácsolja, mert ezeknek az üzleteknek a polcaira többnyire távoli országokból kerül a zöldség és a gyümölcs.

A legegyszerűbb szabály az, hogy szezonális zöldségeket és gyümölcsöket kell enni ott, ahol megtermelik - tanácsolta a főszerkesztő.

Hanganyag: Sigmond Árpád


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást