"Várhatóan gyakrabban fogadhatnak majd látogatót a börtönökben fogvatartottak"

InfoRádió / MTI
2009. augusztus 6. 18:34
Várhatóan gyakrabban fogadhatnak majd látogatót a börtönökben fogvatartottak illetve javulhatnak életkörülményeik az állampolgári jogok országgyűlési biztosa javaslatai nyomán. Ezt Szabó Máté hivatala közölte az Igazságügyi és Rendészeti minisztérium válaszára hivatkozva.

Az ombudsman korábban több magyarországi büntetés-végrehajtási intézeteben vizsgálta a fogvatartás körülményeit. Az ezután kiadott jelentésben felhívta a figyelmet arra, hogy az elítéltek külvilággal való kapcsolattartása a szabadulás utáni társadalmi beilleszkedéshez elengedhetetlen.

Szabó Máté megállapította azt is, hogy a fiatalkorúak, az előzetes letartóztatásba helyezettek és a nők fogvatartása során sok esetben sérül az emberi méltósághoz való jog és a megalázó bánásmód tilalma.

Az ombudsman ajánlásaira a minisztérium azt válaszolta, hogy a fiatalkorúak és a fiatal felnőttek fogvatartásáról rendelkező jogszabály-módosítás ősszel kerül az Országgyűlés elé. A tárca közölte: a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka Szabó Máté egyes javaslataival összefüggésben megvizsgálja a változtatás lehetőségét.