Onkológiai Intézet: "Nem távoznak üres kézzel az elutasított betegek"

Infostart
2009. augusztus 6. 15:53
A területi kötelezettség miatt nem tudják az összes érkező vidéki betegeket ellátni az Országos Onkológiai Intézetben - mondta az InfoRádiónak az intézmény orvosprofesszora. Ottó Szabolcs hangsúlyozta: hiába kaptak nagyobb finanszírozást tavaly, a pénz nem elég minden beteg kezelésére. Az InfoRádiónak nyilatkozó betegjogi képviselő úgy véli: nehezen értelmezhető a területi kötelezettség egy országos intézetnél.

2007 óta az Országos Onkológiai Intézetnek törvény szerinti területi kötelezettsége van - hangsúlyozta az InfoRádiónak az intézmény orvosprofesszora, aki hozzátette: nem küldik el a vidékről érkező betegeket, de azonnal nem tudják őket felvenni.  A Népszabadság azt írta: rákbetegek százait küldik el a kórházból.

Ha nem tudják felvenni 1-2 héten belül a vidékről érkező betegeket, akkor 4-8 hetet kell várniuk előjegyzésben - mondta Ottó Szabolcs, aki hozzáfűzte: ha az előjegyzési idő túl hosszú, akkor a páciens terápiás javaslattal kap egy papírt, vagyis a páciensek nem távoznak üres kézzel: az intézet a legkorszerűbb daganatkezelési elveknek megfelelő javaslatot adja a beteg szempontjából területileg illetékes onkológia centrumba, ahol kötelesek fogadni a beteget.

A területi kötelezettség mellett nem valósítható meg, hogy az intézet az ország bármely részéről érkező betegeket azonos módon vegyen fel - mondta az orvosprofesszor, aki szerint hiába kaptak tavaly nagyobb finanszírozási összeget, a finanszírozási feltételek megváltoztak.

Nehezen értelmezhető

Az InfoRádió által megkérdezett betegjogi képviselő szerint nehezen értelmezhető a területi ellátási kötelezettség egy országos hatáskörű intézménynél.

Az intézet alapító okiratában is az szerepel, hogy állami feladatként ellátandó alaptevékenysége országos - hangsúlyozta Bánki Endre, aki szerint sértheti a betegek jogait és a hatályos jogszabályokat is az Országos Onkológiai Intézet döntése, miszerint csak a területéhez tartozó betegeket fogadja.

Hanganyag: Gál Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Ottó Szabolcs
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Szolnoki Andrea
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Bánki Endre
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást