Jelentős viharkárok a Szentendrei-szigeten

Infostart
2009. augusztus 5. 10:33
A Szentendrei-sziget több települését is megtépázta az éjszakai vihar; Pócsmegyeren nincs áram és víz, vízátfolyások miatt utak járhatatlanok, Tahitótfalut elöntötte a szennyvíz - közölte Dobson Tibor, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság főosztályvezetője.

Az ezredes tájékoztatása szerint a Pest megyei tűzoltók egész éjszaka szivattyúztak, kidőlt fákat távolítottak el az utakról, de a csatornázási művek szakemberei is dolgoztak.

Tahitótfaluban a hegyről lezúduló víz és iszapos törmelék eltömítette a csatornákat, ezért a szennyvíz elárasztotta a települést.

Pócsmegyeren, amelyhez Surány is tartozik, vízátfolyások miatt több út járhatatlan, és e miatt sem a vízművek szakemberei, sem a tűzoltók nem tudják felszámolni a károkat.

A Pest megyei település polgármestere az MTI-nek elmondta: a kedd esti, mintegy egy órán át tartó felhőszakadás tönkretette a falu és a hozzátartozó üdülőtelep, Surány útjait, eddig ötven járhatatlan útszakaszt számoltak össze. Van olyan útszakasz, ahol a gyorsan rohanó esővíz csaknem kétméteres árkot vájt ki magának. Németh Miklós közlése szerint a sár és a közlekedési nehézségek miatt sokan nem tudtak munkába menni.

A polgármester azt mondta, az előzetes becslések szerint 10-12 millió forintra lenne szükségük az utak helyreállítására. Mivel az önkormányzatnak nincs pénze ezért a Területfejlesztési Tanácshoz, illetve a megyei önkormányzathoz fordulnak segítségért.

A vihar okozta károk miatt közigazgatási területen élő mintegy 5 ezer ember maradt víz és áram nélkül.

A Pest megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyelete szerda reggel az MTI-vel azt közölte: az átlagosnál több riasztást kaptak a tűzoltók a kedd esti vihar és nagy esőzés miatt Vác, Gödöllő és Szentendre térségében.

Hetvennél is több alkalommal kellett a helyszínre sietni, mert a hirtelen alázúduló víz pincéket öntött el, szivattyúkat kellett bevetni. Az utcákon sokfelé hömpölygött a sáros víz, hordalékot sodorva magával, néhány helyen - elsősorban Gödöllő közelében - a hatalmas szél fákat döntött az utakra. Ezeket az akadályokat a tűzoltók rövid időn belül eltávolították, így reggelre nem volt fennakadás a forgalomban.

Sződligeten és Gödön jég is esett, ám a házak tetejét nem rongálta meg - közölte a katasztrófavédelem ügyelete.