Népszabadság: "Lázasan készül a Fidesz 2010-es választási programja" - lapszemle

Infostart
2009. augusztus 4. 07:33
Lázasan készül a Fidesz 2010-es választási programja - ez valószínűleg a kormányprogram is lesz - írja a Népszabadság. A Magyar Nemzet azt írja: az évi ötvennégymillió forintos extra jövedelem mellett a megnyert pályázatokból, támogatásokból és az egyetemmel kötött szerződésekből befolyt összeg jelentős része is a rektoré lehet a Pannon Egyetemen. Az Index azt írja: kapóra jött az ORFK-nak, hogy Pintér Sándor cége megtorpedózta a 7 milliárdos traffipax-beszerzést. Lapszemle.

Lázasan készül a Fidesz 2010-es választási programja - ez valószínűleg a kormányprogram is lesz - írja a Népszabadság. A lap szerint Orbán Viktor elnöki stábjában a "képzési igazgatóság" tömegével készít fel szakembereket, politikusokat államigazgatási feladatokra. Közülük kerülnek majd ki Fidesz-kormányzás esetén az állami cégek vezetői és felügyelőbizottsági tagjai is. Az esetleges Fidesz-kormány gazdaságpolitikai programjáról a lap azt írja: Varga Mihály a fegyelmezett költségvetési politika híve, de maga is a növekedéspárti erőkhöz sorolódott; Orbán Viktor pedig már nyilatkozott arról, hogy egy 5-6 százalékos költségvetési deficitcélt sem tart kizárhatónak, a másik oldalon viszont adó- és járulékcsökkentés, radikális jegybanki alapkamat-mérséklés áll.

A Magyar Nemzet azt írja: az évi ötvennégymillió forintos extra jövedelem mellett a megnyert pályázatokból, támogatásokból és az egyetemmel kötött szerződésekből befolyt összeg jelentős része is a rektoré lehet. A Pannon Egyetem a laphoz eljuttatott szervezési és működési szabályzatának melléklete szerint az egyetem által kötött szerződésekből a pályázatokból és támogatásokból befolyt bevételből, az alkalmazottak közvetett díjazására elkülönített keretből tíz százalék közvetlenül a rektort, másik tíz százalék pedig a gazdasági főigazgatót illeti meg. A külső szolgáltatások, termékértékesítések és pályázatok rendje elnevezésű mellékletet az egyetemi szenátus 2008. június 5-én fogadta el, és az tavaly július 1-jén lépett hatályba.

Az Index azt írja: kapóra jött az ORFK-nak, hogy Pintér Sándor cége megtorpedózta a 7 milliárdos traffipax-beszerzést. Pintérék panaszai miatt először csak a versenytársak 5 és fél milliárdos része ugrott, de aztán a Civil Zrt.-nek is le kellett mondani a már biztosnak látszó másfél milliárdos megrendelésről. A rendőrség úgy döntött, hogy az országban jelenleg működő 8 telepített traffipax mellé nem 600, hanem csak 200 új sebességmérőt fog beszerezni.

A Mabisz GKI által kezelt kártalanítási számla felállítása, 1991 óta az elmúlt évig összesen 8331 esetben volt kénytelen eljárni biztosítás nélküli, vagy ismeretlen autós által okozott kár után - írja a Napi Gazdaság. Hoványi Sándor ügyvezető igazgató szerint a felügyeletnek megküldött adatsorból kiszűrték a MÁV Általános Biztostó Egyesület ügyfelei által külföldön okozott károkat, amelyek összege a jelenlegi összesítés szerint már meghaladja a 3,5 milliárd forintot - ebből kétmilliárd forintot már át is utaltak a külföldi partnereknek. A Mabisz GKI adatai szerint a járadéktartalékok összege egy év alatt közel 60 százalékkal nőtt.

A Világgazdaság azt írja: növekszik azoknak a lakossági ügyfeleknek az aránya, akik könnyen hozzáférhető, forintalapú fogyasztási hitelekből finanszírozzák a napi kiadásaikat: legalábbis erre enged következtetni, hogy a jegybank adatai szerint fél év alatt 50 milliárd forinttal 400 milliárdra emelkedett a lakosságnál kinn lévő folyószámlahitelek állománya. A lapunk által megkérdezett bankok tapasztalatai szerint is egyre kedveltebbek a napi kiadásokat fedező folyószámlahitel-keretek, ám a hasonló célokra használható hitelkártyáknál már visszafogottabb vagy egyáltalán nem érzékelhető a darabszám-emelkedés.

A Portfolio.hu azt írja: a közelmúltban többé-kevésbé konszenzus alakult ki arról, hogy mostanában nem lesz újabb régiós ország, amelyik az euróövezethez csatlakozna. A Moody's most úgy látja, hogy mégis: az észtek révbe érhetnek akár már 2011-ben. A kritériumok közül természetesen a legnagyobb kihívást a GDP-arányos költségvetési hiány 3 százalék alatt tartása jelentheti, különösen úgy, hogy az észt gazdaság a baltiakkal együtt szinte a szabadesés állapotában van.

Hanganyag: Sigmond Árpád


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 2
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági Lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást