Hízik a magyar

Infostart
2009. augusztus 4. 10:35
A magyar felnőtt lakosság több mint fele túlsúlyos vagy elhízott - állapította meg a Szonda Ipsos kutatása, melynek munkatársai meg is mérték a megkérdezetteket. A cég kvalitatív kutatási igazgatója az InfoRádiónak azt mondta: a gazdasági válság tovább növelheti a kilók számát, ugyanis a megvásárolt élelmiszerek összetétele sem előnyös.

A testtömeg-indexet a testsúly és a testmagasság hányadosából határozhatjuk meg. Értéke akkor megfelelő, ha 20 és 25 közé esik. A magyar felnőtt lakosság átlaga azonban 25,9-es, ami abból adódik, hogy az emberek több mint fele túlsúlyos vagy elhízott - mondta az InfoRádióban a Szonda Ipsos kvalitatív kutatási igazgatója.

Nárai Erzsébet hozzátette: a normális tartományba mindössze a lakosság 39 százaléka tartozik.

A felmérésből kiderül, hogy a nők indexe minden életkorban alacsonyabb, mint a férfiaké, de az is, hogy az évek előre haladtával az érték szinte mindenkinél emelkedik, azaz az emberek egyre súlyosabbak.

Ahogy korosodunk, egyre kevesebb időt és energiát fordítunk mozgásra - mutatott rá a kutatási igazgató.

A válaszokból az is kiderül, hogy az emberek a válságban kevesebbet költenek élelmiszerekre. Ennek egyik következménye lehet, hogy az emberek rosszabb minőségű árukat vásárolnak, amit elősegítheti a további elhízást.

Hanganyag: Németh Zoltán


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást