Hasznosak lehetnek a szocialistáknak a minisztercserék

Infostart
2009. augusztus 4. 15:25
A Nézőpont Intézet vezető elemzője szerint a Magyar Szocialista Párt akár még hasznot is húzhat azzal, hogy ősszel két-három miniszter elhagyja a Bajnai-kabinetet a kampányban való szerepvállalásuk miatt. Szabó Márk az InfoRádiónak azt mondta: elképzelhető, hogy egy baloldali karakterű MSZP és egy technokrata kormányfelállást szeretnének megvalósítani.

Az intézet elemzője szerint nem helytálló az az indok, amellyel távozik a kormányból Ficsor Ádám, hiszem már korábban is előfordult, hogy valaki fontos pártfeladatokat és egy miniszteri posztot is elvállalt.

Szabó Márk szerint az öt hónapja miniszteri munkát vállaló politikus távozásának oka, hogy munkája nem volt konfliktusmentes, és politikamentes sem, annak ellenére, hogy bizottsági meghallgatásán ezt ígérte.

Szavai szerint a szocialisták ugyanakkor hasznot húzhatnak a kampányban azzal, hiszen így a párt markánsabb baloldali programot vázolhat fel, a népszerűtlen intézkedéseket pedig a technokrata kormány számlájára írhatja.

A Progresszív Intézet elemzője szerint leginkább szakértők, azaz pártonkívüliek válthatják azokat a szocialista politikusokat, akik az ősz folyamán távoznak a Bajnai-kormányból. Gyömöre Máté az InfoRádiónak azt mondta: ezzel együtt nem lesznek bábok a néhány hónapra hivatalba lépő új miniszterek.

A sajtó találgatásai szerint Ficsor Ádám mellett Szekeres Imre és Kiss Péter távozása valószínűsíthető még. Gyömöre Máté szerint ez azért valószínű, mert mindhárom ember befolyásos politikus a szocialista pártban.

Õ is úgy látja, hogy a távozó miniszterek helyére valószínűbb, hogy szakértők, és nem politikusok kerülnek, hiszen egy politikus számár nem lenne racionális lépés fél évre beülni a kormányba.

Hanganyag: Németh Zoltán


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szabó Márk - Nézõpont Intézet
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gyömöre Máté - Progresszív Intézet
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást