Egyeztetésre hívja az OCÖ elnöke a roma vezetőket

InfoRádió / MTI
2009. augusztus 4. 14:39
Egyeztetésre hívja a romák elleni támadások miatt a roma vezetőket az Országos Cigány Önkormányzat elnöke; Kolompár Orbán szerint a hazai roma társadalom jelenlegi helyzete megköveteli tőlük a közös gondolkodást és fellépést a cigányságot sújtó támadások miatt.

Az OCÖ elnöke közleményben tudatta: péntekre egyeztető megbeszélést hívta Teleki László romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízottat, MSZP-s országgyűlési képviselőt, Farkas Flóriánt, a Lungo Drom elnökét, fideszes országgyűlési képviselőt, Makai Istvánt, a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnökét és Daróczi Ágnest, a Phralipe elnökhelyettesét.

Kolompár Orbán a találkozótól azt reméli, megtárgyalhatják az elmúlt időszak eseményeit és közös gondolkodással megtervezhetik közös álláspontjukat.

"Tennünk kell ezt azért, mert a családunk, a gyermekeink jövőjéről van szó, és közös erővel meg kell akadályoznunk, hogy ezek a szörnyű tettek újra megismétlődhessenek" - írta az OCÖ elnöke.

Az országos rendőrfőkapitány szerdára hívta találkozóra a roma jogvédő és civil szervezeti, valamint kisebbségi önkormányzati képviselőket a romák elleni támadássorozattal kapcsolatban.

Az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának elnöke pedig csütörtökre hirdette meg a testület tanácskozását, amelyen "meghallgatják az igazságügyi és rendészeti minisztert a kislétai emberölés, illetőleg az ezt megelőző, hasonló bűncselekmény-sorozat tárgyában".

Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke az MTI-nek kedden azt mondta: tanácskozásra hívja a roma értelmiségieket, jogvédőket és közéleti személyiségeket erre a hétre.

Valamennyi találkozót, fórumot az illetékes vezetők azért hirdették meg, mert a Szabolcs megyei Kislétán hétfő hajnalban ismeretlenek sörétes fegyverrel támadtak saját otthonában egy családra; a 45 éves édesanyát agyonlőtték, 13 éves lányát életveszélyesen megsebesítették.