Balla Irma-gyilkosság: Az áldozat fia az ügyészség lépésére vár

InfoRádió / MTI
2009. augusztus 4. 21:03
Az ügyészség lépésére vár az édesanyja, Balla Irma meggyilkolásával vádolt S. Sándor - nyilatkozta maga az érintett kedden az MTI-nek annak kapcsán, hogy a brutális gyilkosságot beismerő D. Lajos debreceni lakos visszavonta vallomását.

D. Lajos beismerő vallomásának a jogi következményét várom. Õ mondhat bármit, az ügy szempontjából a jogi lépések lennének a fontosak, de még nyomozni sem kezdett el az ügyészség - mondta S. Sándor az MTI-nek.

Az édesanyja meggyilkolásával vádolt fiatalember most az ügyészség mielőbbi lépésére vár, arra, hogy a kiterjesztett nyomozás eredményeként végre a valódi gyilkos kerül majd bíróság elé.

S. Sándor egyébként korábban poligráfos hazugságvizsgálatnak is alávetette magát, s a vizsgálat szerint igazat mondott, amikor kijelentette: nem ő a gyilkos, semmi köze édesanyja erőszakos halálához. D. Lajos megtagadta a poligráfos vizsgálatot.

Magyar György ügyvéd, S. Sándor védője szerint nem az a lényeg, hogy D. Lajos visszavonta korábbi beismerő vallomását, hanem az, hogy olyan élményszerűen csak az tud vallomás tenni az esetről, aki átélte.

Magyar György kedden az MTI-nek jelezte: a büntető eljárásjogi törvény erre az esetre önálló paragrafust tartalmaz, amelynek lényege: a bíróság intézkedik eljárási cselekmény elvégzése iránt.

Ez azt jelenti - magyarázta az ügyvéd -, ha a vádirat, vagy a nyomozás hiányos, a bíróság - az eljárás felfüggesztése mellett, vagy anélkül - meghatározott cselekmények elvégzésére szólítja fel az ügyészt.

Ilyen eljárási cselekmény kell, hogy legyen például D. Lajos helyszínre vitele, ahol mutassa meg, mit hogyan cselekedett, hol ásta el a telefont, illetve vizsgáltassák meg a védelem által lefoglaltatott pajszert, megtalálható-e rajta Balla Irma, vagy D. Lajos vére, vagy DNS-e - tette hozzá Magyar György.

Az ügyvéd emlékeztetett rá, hogy annak idején az igazságügyi orvos szakértő megállapítása szerint a gyilkosságot viperához hasonló erős tárggyal követték el, ami lehetett a pajszer is.

Magyar György megismételte: nem az a lényeg, hogy visszavonta-e beismerő vallomását D. Lajos, hanem az: történhetett-e úgy a gyilkosság, ahogy arról élményszerűen beszámolt.

Visszavonta a gyilkosság kapcsán tett beismerő vallomását D. Lajos, aki a bűncselekményt megelőzően segédmunkásként dolgozott az asszony háza melletti építkezésen; az ügy vádlottja továbbra is az áldozat fia, S. Sándor.

Jónáné Pocsai Edit hajdú-bihari főügyész-helyettes pénteken még azt közölte, hogy ügyész és rendőr együtt hallgatta ki a debreceni D. Lajost, aki beismerte: ő ölte meg Balla Irmát. A férfi időközben visszavonta a vallomását, így az eljárásban az nem vehető figyelembe - tájékoztatta az MTI-t kedden a szóvivő.

A tárgyalás augusztus 31-én folytatódik Debrecenben.

Hanganyag: Farkas Dávid


KAPCSOLÓDÓ HANG:
090805 REN1 0600 Balla-ügy
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást