Áradnak a folyók Nyugat-Dunántúlon

InfoRádió / MTI
2009. augusztus 4. 21:28
Első-, majd másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el kedd délután, illetve kora este a Rába Szentgotthárd és Körmend közötti szakaszán - közölte a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság az MTI-vel.

Nádor István igazgató elmondta: a Rába felső és középső vízgyűjtőjén átlagosan 20 milliméternyi eső esett. A Zalára nem hullott számottevő csapadék, de a Kebele- és a Szentgyörgyvölgyi-patak vízgyűjtőjén 20-30 milliméter eső esett, míg a Mura vízgyűjtőjén Graz felett 5 milliméter, alatta 25-30 milliméter. A csapadék miatt a Rába, a Gyöngyös, a Répce és a Mura vízfolyásai kedd reggel óta áradnak.

Hozzáfűzte, hogy Szentgotthárdnál az éjszakai órákra várják a tetőzést, harmadfok közeli vízszinttel, ez azonban valószínűleg legalább egy méterrel marad majd el a június végi nagy árvíz tetőző szintjétől.

Nádor István közölte azt is: az Ausztriából érkező árvíz hatására a Rába várhatóan kilép a medréből, ezért szerdán a Szentgotthárd és Körmend közötti szakaszon útlezárásokra kerülhet sor a vízátfolyások miatt. A most kialakuló árvízszintek azonban az igazgató tájékoztatása szerint bevédetlen lakott területet nem veszélyeztetnek.

Kitért arra, hogy áradás indult el a Mura külföldi szakaszán, ez várhatóan a péntek reggeli órákban fog tetőzni Letenyénél, első fokú készültséget elérő szinttel. A túrázás a Rába Vas megyei szakaszain és a Mura folyón ezekben a napokban nem ajánlott.